16 pacienți, pe lista de așteptare a Spitalului de Urgență Floreasca pentru un transplant cardiac de urgență (interviu)

Via: rfi.ro

“Am preluat conducerea acestei unități în martie 2021, când UMF Carol Davila a înființat la Spitalul Clinic de Urgență București o clinică universitară, o disciplină universitară a Facultății de Medicină Generală. Aici exista înainte un serviciu al spitalului, neuniversitar, care funcționa și făcea activitate de chirurgie cardiovasculară încă din anul 1998. Amintesc, în 1999 s-a făcut aici primul transplant cardiac din România de către o echipă compusă din dr. Șerban Brădișteanu și prof. Radu Deac. În 2021, am preluat conducerea acestei unități care s-a transformat, printr-o hotărâre a Ministerului Sănătății și a UMF Carol Davila. Activitatea a fost augmentată, s-au implementat noi programe, astfel: în această unitate, începând cu martie 2021, se practică intervenții de chirurgie cardiacă, clasică, deschisă, precum și intervenții de chirurgie cardiacă minimal-invazivă, video-asistată. De asemenea, se practică, proceduri cardio-structurale, implantarea de valve transcateter, așa numitele proceduri TAVI și alte proceduri de tip endovascular, cum ar fi: protezări endovasculare aortice, pentru anevrisme și disecții de aortă- EVAR și TEVAR. Totodată, am reluat programul de transplant cardiac și am realizat primul trasplant cardiac după o pauză de câțiva ani, în ianuare 2022. De atunci și până acum, am realizat patru transplanturi cardiace, în colaborare cu o echipă de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg. Mureș, condusă de profesorul Horațiu Suciu. De asemenea, a fost implementat și programul de asistență ventriculară mecanică, implementând primele două dispozitive de asistență ventriculară mecanică, cord mecanic parțial, de tipul HeartMate 3. “, explică la RFI, prof.dr. Horațiu Moldovan, medic primar chirurgie cardiovasculară, șeful Clinicii Chirurgie Cardiovasculară.

200 de pacienți cu cardiomiopatie dilatativă, din toată țara, vizați pentru procedura de transplant

Potrivit acestuia, la nivel național există 200 de pacienți cu cardiomiopatie dilatativă, care sunt vizați pentru procedura de transplant. 16 pacienți, cu vârste între 20 și 65 de ani, sunt pe lista Spitalului Clinic de Urgență București. “Timpul de așteptare este variabil, în funcție de potrivirea cu organul pe care îl avem la dispoziție. Este vorba despre o potrivire între dimensiunile organismului donator și dimensiunile organismului receptor. De asemenea, este o foarte importantă compatibilitate între grupele de sânge, ca și alte compatibilități de natură medicală și imunologică. Există situația ca un pacient să aștepte mai mult dacă este un pacient particular. De exemplu, dacă are o grupă de sânge rară sau dacă are dimensiuni excepționale, dacă e foarte mare sau foarte mic. Pe de altă parte, există pacienți care au șansa să se trateze mai repede dacă au o grupă de sânge uzuală sau dacă au dimensiuni uzuale.”, explică medicul.

Legat de cele patru transplanturi care au fost făcute în cursul acestui an, persoanele care au primit un cord nou au vârste până în 50 de ani. “Căutăm ca și donatorii să fie organisme tinere. După transplant, viața pacienților se ameliorează foarte mult. Insuficiența cardiacă se reduce. Însă, pacienții transplantați trebuie monitorizați, în primul rând din punct de vedere imunologic și al reacției de respingere a cordului transplantat.”, mai spune prof.dr. Horațiu Moldovan.

Potrivit acestuia, “În general sunt două boli care generează candidații de transplant.

Citește articolul pe rfi.ro