2020: anul schimbărilor, transformărilor și al oportunităților

Economia globală va încetini. Marile blocuri economice, SUA, Europa și China, își vor încetini creșterea economică din cauza tensiunilor comerciale tot mai acute.

Dar sunt și alte teme de care se lovesc economiile dezvoltate. La războaiele comerciale se vor adăuga și presiunile financiare asupra sistemului de sănătate ca urmare a îmbătrânirii populației, adâncirea inegalităților de avere între cetățenii aceluiași stat, dar și între state.

Anul viitor, vor fi provocări legate de dezvoltarea tehnologiei și de rolul statelor într-o lume tot mai interconectată, precum și teme legate de protecția mediului, respectiv costurile pentru companii pe care le vor presupune aplicarea măsurilor adoptate împotriva schimbărilor climatice.

Este tot mai vizibilă competiția pe mai multe planuri dintre SUA și China, cum sunt sfera geopolitică, economia sau tehnologia. Așadar, economia va intra într-o zodie mai protecționistă și se va afla, în același timp, la finalul unui ciclu lung de creștere economică. Totodată, stimulii fiscali au fost consumați de către economiile mari, speranța de stimulare a creșterii fiind acum legată de creșterea cheltuielilor publice pentru investiții, de ratele foarte joase ale dobânzilor și de lichiditatea existentă în piață.

Economia mondială se află în fața unui fenomen de deglobalizare. Sunt tot mai multe sunt zone de conflict comercial: cel dintre SUA și China a devenit deja tradițional, Brexitul este tot mai clar după rezultatele alegerilor din Marea Britanie din 12 decembrie a.c.. Japonia a făcut pași pentru a limita exportul de tehnologie către Coreea de Sud, iar Statele Unite au introdus deja tarife vamale pentru mărfurile europene. Un proces care s-ar putea extinde în anul 2020.

Anul viitor va fi unul de început al transformărilor. O analiză a unei bănci elvețiene arată că până în anul 2030 va scădea numărul lucrătorilor în statele dezvoltate cu 25 milioane, în timp ce în țările emergente sau slab dezvoltate, numărul celor care lucrează va crește cu 470 milioane.

Totodată, numărul conexiunilor 5G va crește de la cinci milioane, în anul 2019, la 6,5-7 miliarde, în următorul deceniu. Numărul echipamentelor conectate la Internet va crește de la 10 la 46 miliarde. Iar numărul utilizatorilor de Internet va urca, în următorul deceniu, de la 4,3 miliarde la 7,5 miliarde de oameni. De asemenea, numărul mega-orașelor (care au peste 10 milioane de locuitori) va crește de la 33 la 43.

La nivel mondial, creșterea economică va fi în declin dacă naționalismul economic, tarifele vamale, intervenționismul și restrângerea fluxurilor de capital vor continua.

A patra revoluție industrială modifică substanțial modelul economic. Tot mai multe proceduri de lucru vor fi automatizate, iar confluența dintre 5G, inteligența artificială și utilizarea de baze de date mari vor face ca totul să devină „smart” în economie și în societate.

De asemenea, o temă care va fi pe agendă este cea a creșterii inegalității averilor la nivel mondial. Spre exemplu, în SUA, pentru prima dată după anul 1930, averea cumulată a 0,1% dintre cei mai bogați oameni echivalează cu averea totală deținută de 90% din populație.

Sunt evident o serie de provocări ale anului viitor. Dar, așa cum se spune, în orice provocare se găsește totdeauna și o oportunitate.

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST – Societate de Administrare a Investițiilor.