2022: Un banchet de Nobel cât trei

Via: rfi.ro

1300 de invitați reuniți pe 10 decembrie este ceva normal. Însă 34 de laureați Nobel în aceeași sală încă nu se mai văzuseră. Motivul este că în acest an au fost invitați la banchet toți câștigătorii celor mai prestigioase premii din lume din ultimii 3 ani. Pe lângă ei, capete încoronate, personalități culturale, politice, ale lumii afacerilor, în general nume care contează în societatea suedeză și nu numai.

O sală mare, luminată de candelabre, superbe decorațiuni din flori în nuanțe aurii, portocalii, galben cald, verde si fistic. Pentru prima dată acestea au fost cumpărate din Olanda și nu oferite la fel ca până acum de orașul San Remo, locul unde cel care dă numele premiilor și-a petrecut ultimii ani din viață. Cauza schimbării se pare că a fost una pur logistică, legată de întârzierea cu care comanda de flori a fost făcută. Conform etichetei obligatorii, toți bărbații purtau costume negre, cămăși albe cu papion de aceeași culoare și pantofi de lac iar femeile bijuterii strălucitoare, rochii de gală create adesea de case renumite și coafuri elegante. Media de vârstă a participanților, probabil în jur de 45 – 50 de ani.

Banchetul a început cu sosirea invitaților oficiali care au coborât de la balcon până la masa din centrul sălii în acorduri de orgă. Imediat apoi, președintele comitetului Nobel a propus un toast pentru regele Suediei, Carl Gustav al XVI lea așezat al masă cu regina Silvia, prințesele Victoria și Madeleine, prințul Carl Philip și familiile acestora, precum și cu laureații Nobel. După ce a mulțumit, regele a cerut un alt toast pentru Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, cel care atunci când a văzut că aceasta se poate folosi în război a hotărât să își lase toată averea moștenire pentru a-i recompensa pe cei care obțin cele mai notabile rezultate în diverse domenii.

La Stockholm se decernează patru premii Nobel (medicină, chimie, fizică și literatură), plus încă un premiu oferit de Banca Națională a Suediei – cea mai veche bancă națională din lume. Premiul Nobel pentru pace se decernează la Oslo, iar banchetul de acolo se desfășoară simultan cu cel din capitala Suediei.

Meniul servit sâmbătă și care a fost ținut secret până la ora 19:00 a cuprins o gustare, un fel principal și un desert. Numele fiecăruia din ele e anunțat în meniu un limba franceză pe cel puțin trei rânduri. În rezumat, gustarea a fost creată în jurul unui peste asezonat cu alge, mărar, roșii umplute și fenicul iar felul principal a fost carne de cerb suedez, acompaniată de sfeclă roșie, ulei de rapiță presată la rece, muștar, emulsie de cimbru și terină de mere măcinate și anason. Desertul a însemnat o cheesecake la cuptor cu un compot de prune aromatizat, bezele și șerbet de prune mirabelle asezonat cu ghimbir. S-au servit șampanie, vin, cidru, afea, ceai și apă minerală. Au fost pregătite 400 de sticle de șampanie, 450 de sticle și vin și 300 de litri de cafea.

Sursa imaginii:
nobelprize.org

De muzică s-a ocupat Orchestra de cameră din Stockholm care a acompaniat-o pe soprana suedeză Elin Rombo și pe excelentul cântăreț canadiano-american Rufus Wainwright.

Citește articolul pe rfi.ro