5 To Go a vândut 35% din business către un fond de investiții

Lanțul de cafenele 5 To Go a cedat 35% din companie, către un fondul de investiții Mozaik, într-o tranzacție care nu a fost făcută publică. Potrivit directorului fondului, Vlad Bușilă ținta de investiții a Mozaik este de minim un milion de euro și cel mult cinci milioane de euro.

„În urma tranzacției, 5 To Go păstrează 65% din afacere, iar businessul nu se modifică”, spune Radu Savopol cofondator al lanțului de cafenele. Potrivit acestuia 5 To Go va încheia 2019 cu o cifră de afaceri de circa 8 milioane de euro. Cea mai bună lună a acestui an a fost noiembrie când veniturile totale ale grupului s-au apropiat de circa un milion de euro. Pentru anul viitor, compania vizează o cifră de afaceri de circa 12 milioane de euro.

„5 To Go este un business atractiv, are brand, este în expansiune și are potențial”, a explicat Vald Bușilă, managing partner al Mozaik Investment care au fost criteriile care au stat la baza acestei tranzacții, din punctul de vedere al fodului.

5 To Go, dezvoltare prin franciză

Potrivit planului de dezvoltare, compania lui Savopol urmărește ca anul viitor să mai deschidă alte o sută de cafenele, în franciză. Anul acesta, 5 To Go și-a propus să deschidă 50 de noi unități, însă până a cum a reușit să ajunga la 42 de locații, iar alte două vor fi deschise până la sfârșitul anului. „Am avut întârzieri pentru că nu am găsit spații de închiriat”, adaugă Lucian Bădilă, asociatul lui Radu Savopol în 5 To Go.

  Acesta din urmă spune că tranzacția cu Mozaik este printre puținele din această zonă de business, pentru că nu prea au fost fonduri de investiții care să se orienteze către cafenele. Ținta companiei este ca grupul să ajungă la un număr total de 500 de unități.

  Acum, compania vizeză și extinderea în exterior una dintre ținte fiind Polonia. Mai precist în a doua jumătate a primei părți a anului, 5 To Go ar putea deschide primele cafenele în Cracovia, pătrțd brandul sub care operează și în România. Și asta, pentru că zlotul polonez are valoarea apropiată de cea a leului.

  Cât despre dezvoltarea rețelei de cafenele, Radu Savopol spune că acest lucru a fost făcut natural până acum, cu pași mici, fără bani de la bancă, iar după această tranzacție, companie va intra într-o nouă fază de dezvoltare.

  Noi suntem aici să amplificăm această dezvoltare și să conturăm astfel un parteneriat de încredere cu Radu și cu întreaga rețea a francizaților 5 to go”, a adăugat Vlad Bușilă

  Mozaik Investments este un fond de investiții care a luat naștere în 2018 prin parteneriatul dintre un antreprenor de succes, Sacha Dragic, fondator al lanțului Superbet și un veteran în private equity, și Roland Haas care are în spate mai mulți investitori privați, atât locali cât și regionali. Mozaik urmărește să investească în companii cu potențial ridicat de creștere oferind capital și know how financiar în schimbul unei participații minoritare.

  Sumele investite variază între 1 și 5 milioane de euro, iar perioada de investiție poate ajunge și la 10 ani. Fondul acoperă Europa Centrala și de Est prin cele două birouri locale din Viena și din București.