Ideea unui antreprenor din Piatra Neamț ar putea cuceri agricultura din România și din străinătate

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Iar rezultatele din fermele de roșii, cartofi, ceapă care l-au folosit au fost foarte bune. Acum produsul se află în faza de omologare iar antreprenorul Dan Grădinaru speră să cucerească și agricultura din Uniunea Europeană.

Cum a apărut ideea afacerii?

Ideea a apărut undeva în 2019. În 2021 am reușit să aplicăm pentru proiect la Agenția de Dezvoltare Nord-Est, proiect care a primit o finanțare nerambursabilă de 2 milioane de euro. A avut ca obiectiv obținerea unui fertilizant solid, granular pentru agricultura ecologică. Un fertilizant bazat pe un amestec de compost din dejecții de pasăre și adaos de minerale. Noi am avut două obiective în cadrul proiectului care a fost unul de cercetare.

Am avut o colaborare între societatea la care sunt administrator și Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași. Practic am avut de îndeplinit două obiective. Primul a fost să obținem o formulă optimă pentru majoritatea culturilor, atât cultură mare porumb, floare, soia, să spunem, cât și pentru grădinile de legume, o formulă de fertilizant potrivită și pentru agricultura ecologică. Odată obținută formula, am trimis-o la testare. Testele au fost realizate în mai multe stațiuni din țară la foarte multe culturi. Cum am spus la cultură mare dar și la legume. Au testat și la roșii, și la cartof în afară de floare, porumb, soia, la ceapă, spre exemplu. Rezultatele au fost foarte bune.

Am vrut să facem un produs cu totul nou, însemnând și forma lui să fie cu totul deosebită. În sensul în care cele mai multe produse aflate acum în piață și care conțin compost sunt fie sub formă de peleți, fie sub forma compostului ca atare, uscat sau umed, ambalat.Noi am vrut să venim în sprijinul fermierilor cu un un îngrășământ granular omogen, formă identică cu cea a îngrășămintelor clasice, care permite, pe de o parte, administrarea uniformă atunci când este folosit pe întreaga suprafață. Poate fi administrat și pe rând, cu utilajele rezistente în fermă cu semănătoarea, spre exemplu, administrare care permite scăderea normei de aplicare de la 2-3t pe hectar la 200-300kg pe hectar atunci când este încorporat odată cu semănatul. Deci odată economie pentru fermier și a doua oară, obținerea uniformității pe întreaga suprafață.

Cât de ușor, cât de greu a fost să ajungeți la formula finală? Ați fost și în Germania, ați fost și în Franța.

Nu a fost ușor, dar am avut o colaborare foarte bună atât cu universitatea din Iași cât și cu o firmă renumită din Bacău care produce îngrășăminte chimice. În Franța și în Germania am ajuns destul de greu, fiind o firmă mică, dar odată ce au primit materia primă care arăta așa cum ar fi trebuit să arate pentru a putea fi granulată, ne-au acceptat. Am stat în Franța o săptămână și în Germania o săptămână în două laboratoare renumite pentru experiența în granulare. A fost o experiență frumoasă și grea în același timp.

Cum schimbă acest îngrășământ granulat modul de a face agricultură?

Face, din punctul meu de vedere, mai ușoară trecerea de la agricultura clasică la cea ecologică pentru fermierii care și-au propus acest lucru.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns