Citiți continuarea
Realizatorul emisiunii „Ora de risc”, expertul în asigurări Sergiu Costache spune la RFI că este puțin probabil ca Guvernul să renunțe la plafonarea tarifelor RCA iar măsura ar putea fi prelungită și după 30 iunie. Asta nu inseamnă că prețul asigurărilor nu va continua sa crească, din cauza inflatiei dar și a datoriilor ramase de pe urma falimentelor City Insurance si Euroins:
„Nu cred că își vor permite acest lucru, pentru că ar însemna să piardă voturi. Până la urmă asta asta au în vedere măsura plafonării, orice anume se plafonează în orice economie de pe lumea asta, este o măsură anti economică. E ca și cum ai pune un capac peste o oală care care fierbe, crește temperatura și la un moment dat, dacă oala nu rezistă, poate să explodeze. Deci nu cred că vom asista până la sfârșitul anului la ridicarea plafonării. Ea va fi prelungită succesiv cu perioade de trei luni.”
Reporter: Ne putem aștepta la schimbări ale modului de calcul al asigurării RCA anul acesta?
Sergiu Costache:” Nu. Singura schimbare care va avea loc este aceea a creșterii prețurilor cu un indice care este calculat în funcție de indicele oficial al inflației, adică cu câteva puncte procentuale, ar putea să crească.”
Reporter: În acest moment avem tarife plafonate la energie, dar chiar și așa vedem prețuri mai mari cu 20 sau 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, la aceleași mașini, aceiași șoferi. Care sunt motivele? A crescut numărul daunelor, s-au scumpit daunele?
Sergiu Costache:” Am avut aceeași surprindere, pentru că asta s-a întâmplat și la mașinile care se află în proprietatea mea sau a companiei pe care pe care o conduc, și m-am interesat. Sunt mai multe efecte. Unul este că a crescut numărul daunelor. Sunt 400.000 de daune auto în fiecare an în România. A crescut severitatea lor, adică sunt daune mai grave, mai costisitoare. A crescut prețul orei de manoperă, al pieței pieselor de schimb, al curentului electric și întregul proces inflaționist. Peste toate lucrurile acestea, asigurătorii au de plătit o contribuție majorată la Fondul de Garantare. Gândiți-vă că ei plăteau 1% din fiecare poliță RCA, plăteau la Fondul de Garantare o sumă. Ei acum plătesc 7% din toate polițele de asigurare, 4 % e o formă de împrumut și 3% este o formă de de taxă. Deci, automat toate lucrurile astea se regăsesc în prețul asigurărilor. Dar ce este cel mai important este că asigurătorii care au rămas în piață plătesc oalele sparte, adică plătesc sumele care au rămas de plătit în urma City Insurance și Euroins și sunt sume enorme.”
Rep: Unii șoferi vedem că aleg să-și facă asigurare online la companii din afara țării pentru a beneficia de tarife mai mici ca în România. Este asta o soluție bună ?
Sergiu Costache: ” Pentru cel care își încheie asigurarea, da, pentru cei care vor fi loviți din vina acestora, nu, pentru că aici se pune problema: pe cine suni în caz de daună? Iar aici este o mare problemă, pentru că dacă asigurătorul se află în Bulgaria sau în Belgia sau în orice altă țară a Uniunii Europene, devine problematic cu cine discuți în caz de daună.