Citiți continuarea
Umpluți cu unt de usturoi și pătrunjel și copți la cuptor, melcii „à la bourguignonne” sunt un reper al gastronomiei franceze încă din secolul al XIX-lea.
Dar melcii de Burgundia (helix pomatia) sunt protejați în Franța din 1979, deoarece erau amenințați cu dispariția. Prin urmare, ei sunt colectați în Europa Centrală și de Est și exportați, în principal în Franța, cea mai mare piață din lume.
În Franța există, de asemenea, crescători de melci sau helicicultorii, dar aceștia se concentrează pe o altă specie mai ușor de produs, helix aspersa (petits-gris și gros-gris), care reprezintă doar 5% din piața națională.
„Melcul de Burgundia nu a văzut niciodată Burgundia, este ironic, dar este adevărat”, a declarat pentru AFP William Blanche, copreședinte al Federației Naționale a Heleicicultorilor și crescător în apropiere de Besançon (estul Franței).
Melcul „are reputația de a fi imposibil de reprodus (…) pentru că nu poate trăi în spații apropiate și are nevoie de mult timp pentru a crește, între doi și trei ani”, amintește un producător francez din acest sector care preferă să-și păstreze anonimatul.
„M-au considerat prost”
Cu toate acestea, domnul Takase, în vârstă de 76 de ani, spune că a reușit să scurteze perioada de creștere a melcului la doar patru luni.
Nimic nu l-a predestinat să devină un expert în acest domeniu, atât de atipic în Japonia, unde melcii sunt rar consumați și sunt percepuți ca dăunători pentru culturi.
Nici celelalte domenii de activitate ale sale nu au avut legătură cu gasteropodele: „laboratorul său de dezvoltare a melcilor” din Matsusaka (centrul Japoniei) se află în spatele unei fabrici de metale zgomotoase, prima companie înființată de acest multiantreprenor acum pensionat.
Pasiunea i-a apărut în 1979. „Sora mea călătorise în Franța și mi-a adus ca suvenir niște conserve de melci”, povestește el pentru AFP. „Dar nu erau deloc buni și miroseau urât.”
După această experiență dezamăgitoare, el și-a propus provocarea nebunească de a crește melci de Burgundia: „Am crezut că numai eu pot să o fac”, explică acest om încăpățânat care este mândru că a dovedit că toată lumea s-a înșelat: „Oamenii m-au considerat prost”.
A devorat literatura de specialitate, a întâlnit crescători de melci în Franța și a investit o mică avere. După șapte ani de proceduri administrative, a obținut un permis de reproducere în Japonia și dreptul de a importa 100 de exemplare de pomatia din Franța: „Am fost foarte emoționat, inima îmi bătea cu putere”, povestește el, susținând că este „singurul din lume” care le crește.
„Lovitură de marketing monstruoasă”
El spune că acum are capacitatea de a produce 600.000 de melci pe an. Melcii săi trăiesc liniștiți în căzi aranjate pe rafturi metalice glisante, într-un sol bogat în humus pe care l-a pregătit cu pricepere și la care adaugă praf de scoică de stridie, plin de calciu: „Le place la nebunie”.
Fermierul a avut nevoie de „douăzeci de ani” pentru a pune la punct un praf alimentar special pentru melcii săi, pe bază de soia și porumb, plin de vitamine și calciu.