Jurnalista Emilia Șercan: „Mircea Geoană a plagiat în engleză, din Bill Clinton și George W. Bush”

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Actualul secretar general adjunct al NATO și-a obținut doctoratul în iulie 2005 la Academia de Studii Economice (ASE) din București cu o teză intitulată „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”. Conform anchetei semnate de Emilia Șercan și publicată de PressOne, cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat din trei rapoarte transmise Congresului Statelor Unite de către președinții Bill Clinton și George W. Bush.

Emilia Șercan, la RFI: Sub nicio formă nu poți să afirmi că era permis plagiatul într-o teză de doctorat la un moment dat în România

Emilia Șercan: Am ajuns la această concluzie după ce am mers timp de aproape trei luni la Biblioteca Națională și am citit cu mare atenție lucrarea. Mi-am dat seama relativ ușor în momentul în care am descoperit niște grafice care erau în limba engleză scrise într-o teză care e în limba română. Aceasta este o practică neacceptată. A fost primul indiciu care mi-a arătat că e posibil ca în teză să găsesc și conținut plagiat. Am mers pe urma acestor grafice. Am descoperit primele indicii și mai departe am găsit ceea ce totalizează conținut plagiat în cel puțin 78 de pagini din lucrare. Acest conținut cuprinde text, grafice, tabele. Nu zic că nu este posibil să mai existe și alt conținut plagiat dincolo de ceea ce eu am descoperit. Suspiciunea mea este că există. Dar probabil au fost surse pe care eu nu am reușit să le identific.

Reporter: Mircea Geoană se apără spunând că a respectat normele de la vremea respectivă. Cum vi se pare acest argument? S-au schimbat normele între timp?

Emilia Șercan: Nu s-au schimbat. Chiar unul dintre criteriile care mi-au fost comunicate de către Academia de Studii Economice, instituția care i-a dat titlul științific de doctor în economie lui Mircea Geoană, mi-a spus că primul criteriu după care a fost evaluată teza la momentul susținerii ei a fost originalitatea. Originalitatea înseamnă că nu trebuie să existe conținut plagiat în respectiva lucrare. Conducătorul științific spune în referatul lui că a evaluat această teză de doctorat respectând criteriile prevăzute de legislație. Aceste criterii nu s-au schimbat. Aceste criterii erau valabile și înainte de 2005. Sunt valabile și acum. S-a schimbat legislația. S-au schimbat instituțiile care pot verifica și care pot decide cu privire la retragerea unui titlu de doctor sau nu. Astea da, s-au schimbat. Dar ceea ce contează pentru redactarea unei teze de doctorat nu s-a schimbat niciodată din momentul în care s-a legiferat doctoratul în România. Cel mai vechi document eu l-am găsit din 1967, o decizie a Consiliului de miniștri de la vremea respectivă, din perioada comunistă.

Rep: Știu că același argument a fost folosit și de fostul premier Nicolae Ciucă. La fel a spus, că a realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme.

Emilia Șercan: Da. Am intuit că aceasta va fi apărarea pe care o va folosi Nicolae Ciucă. În articolul meu de atunci ca și în articolul meu de acum despre teza plagiată a lui Mircea Geoană, am arătat că legislația specifica clar originalitatea ca fiind un criteriu esențial pentru susținerea unei teze și acordarea titlului de doctor.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns