Citiți continuarea
Două persoane trec în grabă printr-o ușă deschisă într-un gard palisadat, în spatele căruia se află o vegetație verde luxuriantă. Cuplul în vârstă ia la o masă de lemn. O doamnă într-un șorț alb, cu un zâmbet larg pe față, vine să le servească o cafea.
Atmosfera prietenoasă și vibrațiile pozitive aproape că te fac să uiți că acest loc este amplasat la doi pași de trotuarul unei artere zgomotoase, aproape de malul râului Beirut, unde în această perioadă a anului curge apă noroioasă și urât mirositoare.
Suntem într-unul dintre restaurantele gratuite administrate de asociația „Fericirea cerului”, fondată de părintele Majdi Allaoui. În fiecare zi, această cantină primește femei și bărbați, majoritatea de o anumită vârstă, care nu își pot permite o masă decentă sau o cafea fierbinte.
„Am cunoscut foamea, setea și frigul”
„În tinerețe, am experimentat foamea, setea și frigul, așa că am jurat să am grijă de cei care suferă „, explică acest preot în vârstă de 54 de ani, cu o voce blândă și o barbă deasă, care conduce astăzi una dintre cele mai mari rețele umanitare și de solidaritate din Liban.
Sentimentul de a fi fost abandonat, care l-a bântuit o parte din viață, l-a motivat la fel de mult ca și greutățile pe care le-a îndurat, în încercarea sa de a reda speranța celor „uitați”.
Membru al unui clan sunnit cunoscut sub numele de Arab al-Laklouk, originar din munții înalți ai regiunii Jbeil (Byblos) din nordul Muntelui Liban, Majdi Allaoui a fost respins de propriul său popor atunci când și-a exprimat intenția de a se converti la creștinism.
„Într-o zi, din curiozitate, m-am ascuns sub o catedră în timpul unei ore de educație religioasă creștină la o școală de stat. Aveam nouă ani. Am fost captivat de parabola fiului risipitor. În acea zi l-am descoperit pe Iisus „, își amintește el.
Confruntat cu lipsa de înțelegere din partea părinților, a fraților și a clanului său, într-o țară în care sentimentul de apartenență la o confesiune religioasă este adânc înrădăcinat în conștiința colectivă, Majdi a plecat de acasă la vârsta de paisprezece ani.
„Mult timp, am dormit sub cerul liber, în frig, în ploaie. Am fost exploatat, abuzat, violat și maltratat. Am fost un copil al străzii”, oftează el, cu privirea pierdută în amintirile sale. ”Hristos a fost cel care mi-a dat puterea de a îndura toată această suferință „.
Adoptat de o congregație creștină
Între muncile mărunte și ședințele de rugăciune, băiețelul care a devenit adolescent și-a descoperit pasiunea pentru pictură. Una dintre picturile sale, prezentată la o expoziție organizată de Crucea Roșie, a atras atenția unui grup de călugărițe din congregația Surorile Rozariului. Acestea l-au luat sub aripa lor pe copilul abandonat și l-au înscris la școala pe care o conduceau.
Câțiva ani mai târziu, Majdi Allaoui se afla pe băncile Facultății de Teologie de la Universitatea Saint-Esprit din Kaslik, aparținând Ordinului călugărilor maroniți libanezi. În momentul hirotonirii sale preoțești, episcopul maronit de Jbeil, Béchara Raï, a fost reticent în a-l primi pe acest tânăr și fervent religios convertit în rândurile comunității sale.