Analist: Creșterea salariilor angajaților Tarom, nejustificată. Compania trebuie privatizată

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

2000 de persoane au fost afectate dupa ce zborurile cu compania TAROM au fost anulate în urma grevei spontane de luni a piloților. Aceștia au obținut măriri de salarii în urma grevei, o măsură nejustificată, daca ținem cont de situația financiară a companiei, spune la RFI Valentin Ionescu, consultant în management și fost ministru al Privatizării:

„Măsura nu este justificată ținând cont de situația financiară a acestei companii. Tarom trece acum printr-un proces de restructurare pentru care s-a aprobat de către Comisia Europeană un ajutor de stat de 470 de milioane de lei, adică 93 de milioane de euro. Nu e o sumă mare, dar suma respectivă are niște destinații precise. Și asta în condițiile în care compania are datorii pe termen scurt, adică până la un an destul de mari. Așa figura și în bilanț, undeva la jumătatea anului trecut, însă nu a publicat, din păcate, bilanțul pe tot anul, care depășea un miliard, plus datorii mai mari de un an. Toate acestea, puse la un loc, depășesc cu mult ajutorul de stat pe care îl primește această companie. Acum, din câte știu eu, Tarom mereu a avut pierderi și din câte știu, de asemenea, a fost momentul în care această firmă a fost ajutată de stat într-o măsură mai mare decât alte companii de stat. Deci, din punctul meu de vedere, majorarea salarială solicitată de către piloți nu este justificată și cred că cea mai bună măsură ar fi ca această companie să fie privatizată. Această companie nu se va putea redresa, fiind ajutată mereu sau fiind finanțată din cine știe ce surse care apoi sunt acoperite din surse publice nu se poate merge în continuare așa, nu este deloc sustenabil.

Rep: Alte țări au renunțat la companiile naționale aeriene, mai poate România să susțină financiar Tarom?

Valentin Ionescu: „Din punctul meu de vedere, această companie a fost ajutată de-a lungul anilor de mai multe ori, nu în mod constant, dar a fost ajutată și rezultatele sunt aceleași, adică nu reușește să se redreseze sub nicio formă. Este foarte adevărat că piața aviației civile este puternic concurențială și trece deseori prin crize puternice. De regulă, în această piață nu rezistă decât firmele foarte mari sau firmele low-cost. Adică sunt undeva pe extreme, fie firme care reușesc cu economie de scară să aibă un volum mare, de o cifră mare de afaceri prin numărul mare de pasageri, fie firme mici, pe low cost, care oferă servicii mai puține și care, de asemenea, își păstrează un anumit număr de pasageri. TAROM-ul era undeva la mijloc, deci nu era nici în zona low-cost, nu era nici în zona marilor companii aeriene. Și nu e o strategie foarte clară de menținere în piață, de redresare și de dezvoltare și atunci cea mai bună măsură, din punctul meu de vedere, este ca firma să se privatizeze, să se renunțe la această vanitate stupidă, că este un brand național… bun, este ….și ce să faci, să o întrețină populația României la infinit? E un brand național.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns