Interviu RFI: „Emmaüs trebuie să ducă o muncă de conștientizare a ceea ce abatele Pierre a putut să facă”

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Recent a fost publicat un raport care vorbește despre 17 noi acuzații de violențe sexuale care ar fi fost săvârșite de abatele Pierre. Sunt mărturii în care se vorbește despre agresiuni sexuale săvârșite asupra unor femei dar și a cel puțin unei minore. În urmă cu câteva săptămâni, au fost anunțate mărturiile a altor 7 femei. În ele, abatele Pierre este descris drept un bărbat violent care a agresat și violat femei timp de ani de zile. „Un predator sexual”, notează delegatul general al asociației Emmaüs International, Adrien Chaboche.

Abatele Pierre a decedat în 2007 iar primele mărturii împotriva sa au fost înregistrate în luna iulie.

În acest moment, organizația Emmaüs din Franța ajută autoritățile cu documente necesare, pentru a putea derula ancheta.

Adrien Chaboche este delegat general al asociației de solidaritate Emmaüs International: „Noi am fost sesizați în iunie 2023, după ce o victimă ne-a mărturisit cele întâmplate și ne-a determinat să declanșăm întreaga noastră muncă, pentru a putea analiza și înțelege ce anume a putut să se întâmple. Am lucrat cu un cabinet iar concluziile le-am prezentat în luna iulie. În plus, am deschis și o linie pentru cei care doreau să mărturisească cele întâmplate. Deocamdată le ascultăm, ne asigurăm că se pot exprima, ceea ce trebuia să se fi întâmplat de multă vreme. Unii dintre ei au sesizat deja, în trecut, autoritățile Emmaüs ori cele bisericești, dar fără să fi fost auzite. Cred că este important să recunoaștem că ceea ce au trăit este complet anormal și că denunțăm faptele cu cea mai mare forță. Totodată, punem la dispoziție celor care doresc ședințe cu un psiholog traumatolog. Iar victimele care doresc se pot întâlni pentru a discuta cu membri ai Consiliului de Administrație”.

RFI: Munca organizației este salutată, în acest moment, deschiderea de care dați dovadă, faptul că ajutați ancheta. Dar, chiar dumneavoastră spuneți că se știa despre toate acestea iar jurnaliștii de la Radio France au avut acces la documente care arată că biserica și Emmaüs știau încă din anii ’50 de întreg scandalul. De ce abatele Pierre a fost acoperit în toți anii aceia dar și decenii întregi?

Adrien Chaboche: „Este o întrebare foarte bună la care personal nu sunt în măsură să răspund cu certitudine. Așa cum spuneați, va trebui să facem o anchetă în arhivele noastre, va trebui să analizăm o perioadă foarte lungă și în mai multe țări. Noi dorim să realizăm această muncă astfel că am creat o comisie formată din istorici și din cercetători în științele sociale pentru a putea să răspundem, complet independent, la toate întrebările ce ne vor fi formulate și pe care ni le punem și noi: cum a fost posibil ca o persoană atât de cunoscută a putut, timp de atât de mulți ani, să facă ce a făcut, fără ca cineva să o oprească la un moment dat”.

RFI: Spuneați că lucrați cu un cabinet specializat în acompanierea victimelor de agresiuni sexuale. Încurajați victímele să depunăo plângere în justiție?

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns