România și Franța știu să lucreze împreună pentru a modela Europa

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Rep: Domnule director general, care este acum imaginea economiei românești în Franța?

Laurent Saint-Martin:În primul rând, România este de mult timp o destinație de investiții pentru companiile franceze. Există peste 4.500 de filiale franceze în România și există un flux comercial important de peste 11 miliarde de euro între cele două țări, aproximativ jumătate în exporturi franceze și jumătate în importuri.

Avem două priorități principale la Business France aici în România, cu biroul nostru din București, care se bazează pe zece persoane. Aceasta, pentru ca mai multe companii franceze să exporte în România și ca mai multe companii românești să investească în Franța. Iar activitatea noastră este în primul rând locală, pentru a cunoaște mai bine actorii economici români, în legătură cu toți actorii comunității economice franceze.

Ceea ce este frapant de observat este relația istorică, culturală, lingvistică și de prietenie dintre Franța și România și măsura în care putem face mai mult în ceea ce privește relațiile comerciale. Așadar, este deopotrivă o imagine a satisfacției de a fi aici, în condițiile în care companiile franceze sunt prezente în România.

Într-un anumit număr de sectoare, se numără printre cele două sau trei companii de top, de aproape 30 de ani. Pe de altă parte, ceea ce mai avem de făcut este ca întreprinderile noastre franceze, și în special întreprinderile mici și mijlocii, să cunoască mai bine potențialul de consum și de distribuție aici, în România, într-o țară care cunoaște o creștere semnificativă, care crește mai repede decât media europeană, unde cred că mai sunt multe de făcut.

Rep: România este aici, la granița de est a Uniunii Europene și a NATO, iar în apropiere se desfășoară un război. Este acesta factor de descurajare pentru mediul de investiții?

Laurent Saint-Martin:Nu. În primul rând avem și un birou în Ucraina pe care nu l-am închis niciodată. Putem spune că, evident, situațiile de război și de conflict în general redesenează rutele comerciale și relațiile bilaterale, dar niciodată nu le opresc. Și în ceea ce privește România, evident că prezența franceză a căpătat o dimensiune militară, geopolitică și strategică mai mare în ultimii ani.

Acest lucru nu diminuează cu nimic potențialul economic al teritoriului românesc pentru că în ultimii doi ani am asistat la o creștere a activității, nu la o încetinire. Altfel spus, începutul agresiunii ruse în Ucraina nu a încetinit fluxurile comerciale între Franța și România. Comerțul bilateral a crescut. A existat, de asemenea, o creștere la Business France, în numeroasele companii pe care le-am sprijinit. Acesta este un termometru important, înseamnă că un număr de companii franceze apelează la agenția noastră pentru a le ajuta să găsească destinații comerciale aici.

Iar la evenimentele de promovare a atractivității Franței pentru investițiile internaționale, au înflorit și câteva proiecte românești în ultimii ani. Putem cita de exemplu, proiecte în domeniul tehnologiei, sunt multe. Acestea sunt proiecte românești de investiții în Franța, deci fie că este vorba de marile companii franceze sau IMM-uri ori companii de dimensiuni intermediare care sunt din ce în ce mai prezente, putem spune că relația este construită și consolidată.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns