Citiți continuarea
Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, spune la RFI ce înseamnă aceste date din sondajul comandat de Institutul pentru Libertate și Democrație: ”Aceste răspunsuri reflectă atât atitudinea în general tolerantă a românilor față de imigranți și am văzut-o în mai multe studii, nu e primul studiu de acest tip, dar și o atitudine destul de rațională”.
El precizează că ”marea majoritate a românilor sunt conștienți de faptul că românii care au plecat în străinătate nu au plecat din cauza imigranților, cum poate și-ar fi imaginat unele voci un pic mai apropiate de niște narative mai subversive, ci au plecat pur și simplu din cauza condițiilor nefavorabile socio-economice din România din urmă cu 10-15 ani, poate uneori chiar și din prezent, deși lucrurile poate că s-au mai ameliorat cât de cât. E și o înțelegere a firescului. Cumva, marea majoritate a românilor nu cad în capcana narativelor propagandistice”.
Ce spun tinerii despre muncitorii imigranți?
Remus Ștefureac afirmă că ”interesantă este și distribuția socio-demografică a opiniilor pe acest subiect a marii majorități tolerante, în sensul în care observăm niște vârfuri față de media populației în zona tinerilor, 18-29 de ani, aproape 80% din tineri cred că imigranții reprezintă o oportunitate pentru economia României, pentru că ocupă niște locuri de muncă disponibile în acest moment”.
De asemenea, explică el, ”cifre foarte mari, 80%, locuitorii din București și aici iarăși e firesc, în marile orașe, în București în special este o interacțiune directă între populație și imigranții veniți să muncească, îi vedem pe stradă tot timpul, mai ales în zona serviciilor. Nu au apărut, din fericire, incidente, par în general o comunitate de imigranți destul de pașnică și care își vede de treabă, nu am avut episoade regretabile, cum poate s-au mai întâlnit în societăți vestice și din acest motiv această atitudine tolerantă se găsește mai pregnant în zona orașelor mari”.
Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională