Prună: Penalizarea din tranșa a treia a PNRR poate ajunge la 500 de milioane de euro

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Cristina Prună precizează în contextul PNRR că ”ce spune Comisia Europeană este că la mai multe companii strategice, marea majoritate din energie, conducerile au fost numite fără o procedură de selecție clară, transparentă, de multe ori am văzut și incompatibilități, genul acela de nepotisme, pe care le-am tot văzut, în stilul PSD-PNL, cu câștigători știuți dinainte”.

Deputata USR atrage atenția că ”riscul este să pierdem fonduri europene, din cauza faptului că nu se respectă aceste proceduri de numire la companiile de stat, poate să ajungă undeva la 500 de milioane de euro penalizarea din tranșa a treia”.

România a atras 30% din banii din PNRR

Cristina Prună spune că ”în primele opt luni ale anului, datoria externă a României a fost în creștere cu vreo 14 miliarde de euro, asta înseamnă jumătate din tot acest PNRR. Deci este extrem de important, dacă vrem să însănătoșim finanțele publice, să atragem acești bani din PNRR. Până acum, am reușit să atragem undeva la 30%, adică vreo nouă miliarde, din care s-au cheltuit doar vreo două miliarde”.

Ea afirmă că ”ar trebui ca aceste jaloane, care până la urmă nu sunt ceva de nerealizat, inclusiv numirile acestea din companiile de stat, ele au fost întotdeauna politice și practic, ce ne spune Comisia Europeană este să existe mai multă transparență aici. La nivel european, statele membre ale UE au atras în medie cam 40%, chiar peste 40%, 48%, pe zona de granturi din PNRR. Din păcate, în România, nu stăm foarte bine, iar acești bani sunt vitali pentru economia României”.

Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns