Pe cine ar suna Cristian Diaconescu, dacă România ar fi atacată de Rusia?

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Pentru a afișa acest conținut Facebook, trebuie sa autorizați cookie-urile de măsurare a audienței și publicității.

AcceptațiGestionarea opțiunilor mele

Cristian Diaconescu spune despre alegerile prezidențiale că ”privit din perspectiva problemelor interne, dar mai ales internaționale, miza este una foarte semnificativă, poate fără precedent în ultimii 30 de ani. Va avea loc, dar datorită unor crize deschise, Orientul Mijlociu, criza ucraineană și nu numai, un anume tip de resetare la nivel global. Ne va afecta și pe noi acest proces, iar președintele României, prin competențele sale fiind titularul politicii externe, dar și de apărare a României, va trebui să aibă un loc la masa negocierii și acest loc se câștigă, nu vine de la sine”.

Fostul șef al diplomației române subliniază că ”interesele României sunt extrem de important a fi promovate în acest moment, colaborarea cu partenerii noștri este esențială, de la zona economică de piață, până la cea securitară, iar România se află în proximitatea unui război în desfășurare”.

Întrebat cu cine s-ar consulta mai întâi dacă ar fi președinte, iar România ar fi atacată de Rusia, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a răspuns: ”Într-o primă etapă, este necesar un răspuns regional. Am avut onoarea să îi cunosc de-a lungul timpului destul de bine și am păstrat legătura cu doi politicieni excepționali și ca oameni și ca experiență, președintele Finlandei, Alexander Stubb și prim-ministrul Donald Tusk al Poloniei. Pentru a avea pe cine să suni în timp real, mai ales în condițiile unui răspuns operațional, nu numai prietenesc, o linie de parteneriat strategic cu Finlanda, Polonia și într-adevăr, în încercarea de a închide zona, din foarte multe perspective, nu numai în condiții de război, inclusiv în ceea ce privește coridoarele de energie, spre Ankara, este necesar, repet, o relație personală, așa e lumea constituită”.

Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns