Citiți continuarea
„Am devenit alegători concentrați pe o singură miză”, spune Melissa Alexander, care, împreună cu Mary Joyce, a devenit „capul” grupului „Covenant moms”, mame ale elevilor de la Covenant School, unde o tânără a ucis trei copii și trei adulți, în martie 2023.
De atunci, cele două femei din familii conservatoare, care nu prea erau implicate în viața politică înainte de atac, sunt hotărâte să continue să solicite „legi compatibile cu al doilea amendament” al Constituției SUA, privind dreptul de a deține o armă.
Cu toate că a vorbi public despre acest „subiect polarizant” este „înspăimântător”, subliniază Melissa Alexander. Această agentă imobiliară în domeniul industrial deține ea însăși o armă și este mândră de abilitățile de vânătoare ale fiului său.
„Nu vreau să fiu împușcată”, adaugă Mary Joyce.
Între încăpățânarea dreptei și resemnarea stângii, acest subiect nu prea a fost abordat în campania pentru alegerile prezidențiale americane, care vor avea loc marți.
Tennessee are una dintre cele mai ridicate rate de decese cauzate de arme de foc din țară și este principala cauză de deces în rândul minorilor și este, în același timp, unul dintre cele mai permisive state față de armele de foc.
Este suficient să ai 18 ani pentru a cumpăra o pușcă de asalt (în schimb pentru consumul de alcool trebuie să ai cel puțin 21), controalele sunt limitate sau inexistente și nu există nicio lege care să autorizeze retragerea temporară a armelor de la persoanele periculoase. Potrivit Universității Vanderbilt, 76% din locuitori, democrați și republicani deopotrivă, sunt în favoarea acestei măsuri.
Sancționați pentru că au protestat
„Am crezut că (grupul Covenant) va marca un punct de cotitură”, își amintește Justin Pearson, un deputat democrat local.
„Îmi pierdusem deja încrederea la nivel național, când țara nu a reacționat în niciun fel după atacul armat de la Sandy Hook”, recunoaște el, referindu-se la masacrul a 20 de copii și șase adulți într-o școală primară, în 2012.
„Dar de data aceasta a fost atât de aproape și într-o școală privată creștină… Aveam un minimum de speranță că (majoritatea republicană) va acționa diferit de data asta”.
Pearson și un alt deputat afro-american au fost excluși din parlamentul local la scurt timp după tragedie, pentru că au protestat în incinta instituției, ceea ce reprezintă o sancțiune rar întâlnită. O a treia deputată democrată albă, care a protestat împreună cu ei, a fost iertată.
Cei doi deputați au fost rapid realeși. Dar sesiunile legislative excepționale și tumultoase din 2023 și 2024 s-au concretizat doar cu legi minore, care nu restricționează circulația puștilor de asalt sau măcar a pistoalelor.
Dimpotrivă: cadrele didactice pot purta de acum arme…
„Am făcut tot ce am putut pentru a preveni acest lucru”, spune Melissa Alexander. Ea amintește de conferințe de presă și întâlniri cu reprezentanții aleși, chiar până la guvernatorul statului Tennessee.
„Ni s-a spus că ar putea fi și mai rău… și că, dacă legea va mai fi dezbătută din nou, portul armelor ar putea deveni obligatoriu”, deplânge Mary Joyce.
„Simt că sunt condamnată”