Money talks. După război, europenii vor vrea să facă din nou afaceri cu Rusia (Analist)

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Rusia se îndreaptă către declin economic, dar poate rămâne o putere militară

Nimeni nu știe ce va spune Donald Trump, dacă și când se va încheia războiul, însă analiștii din întreaga lume încearcă să imagineze scenarii post conflict. În nici unul din acestea Rusia nu poate rămâne izolată. Care vor fi relațiile dintre Europa și Rusia după război? Răspunde la această întrebare profesorul Arild Moe de la Fritdjof Nansen Institute din Norvegia. Profesorul a participat la conferința „Război în Ucraina. Cum arată viitorul Europei Centrale și de Est” organizată de Centrul Român pentru Studii Ruse al Universității București. RFI a fost partener media la acest eveniment.

Arild Moe: Aceasta este o întrebare importantă și nimeni nu știe ce se va întâmpla. Cred că evoluțiile de pe câmpul de luptă vor fi decisive, ce fel de final va avea conflictul. Noi facem presupuneri acum, dar nu voi vorbi despre vreo soluție specifică în Ucraina. Să ne gândim, însă, puțin mai departe, să ne imaginăm că războiul s-a încheiat, nu mai sunt ostilități deschise. Evident, nimeni nu se mai poate întoarce la situația de dinainte de război pentru că acest război a fost un șoc și a produs o schimbare fundamentală nu numai în Europa, ci, aș spune, în sistemul internațional. Așa că mi-aș imagina, fără îndoială, că pentru mult, mult, mult timp, țările europene vor redefini relațiile cu Rusia, angajamentele de securitate, apărarea militară va continua să fie foarte importantă. Desigur, depinde și de statutul Rusiei, cât de puternică va fi după război. Cred că Rusia se îndreaptă către un anumit declin economic pentru o perioadă mai lungă de timp, dar poate rămâne, totuși, o putere militară importantă. În ceea ce privește politica, putem face speculații generale. Când vine vorba de relațiile economice, îmi imaginez că odată ce războiul se va termina și ostilitățile se vor opri, va exista o presiune din partea actorilor economici pentru ca Europa să reia relațiile cu Rusia.

Sancțiunile sunt evitate prin diverse tertipuri și în prezent

Reporter: Dați-mi voie să vă întrerup puțin… Credeți că războiul se va termina? Pentru că Vladimir Putin este într-o misiune… Poate că acest război se va termina, dar…

Arild Moe: Din nou, aceasta este marea incertitudine. Deci ceea ce spun… se bazează pe presupunerea că războiul s-a terminat cumva, a înghețat, s-a încheiat, că nu există ostilități deschise. Și, în această situație, cred că veți vedea că vor fi multe interese economice care vor să se restabilească cumva. Cu siguranță nicio țară europeană nu va mai permite genul de dependență care a existat înainte în ceea ce privește aprovizionarea cu energie din Rusia.

Dar vreau să spun că vedem și astăzi, în timpul războiului, că există multă evaziune de la sancțiuni și se desfășoară comerț în multe domenii cu Rusia. Afacerile continuă și în domenii în care sunt sancțiuni, există modalități de a le evita. Asta fac nu numai țări din afara Europei, dar chiar și țări din Europa.

Reporter: Banii sunt bani.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns