Citiți continuarea
La doi pași de statuia lupoaicei din fața magazinului București, transformat în sediu de campanie AUR, George Simion a apărut pe scenă, însoțit de mai mulți colegi de partid, cu trei minute înainte să se anunțe exit-poll-urile de după alegerile prezidențiale.
În dreapta sa, unul dintre ideologii partidului suveranist, Claudiu Târziu. În stânga liderului, fosta candidată la alegerile locale Ramona Bruynseels dansează veselă, ca și cum ar avea alte informații. După câteva secunde, se oprește brusc. Vorbește șeful. Cu o față pământie și privire neîncrezătoare, George Simion scrâșnește din dinți nervos: ”Nu le iese astăzi, nu o să le iasă nici pe 8 decembrie cu manipularea sondajelor și a opiniei publice (…). Voi fi, dacă românii și doar românii decid asta, un slujitor al lor și al intereselor țării. Toți pentru unul și unul pentru toți. Așa să ne ajute Dumnezeu!”.
În timp ce George Simion își ține discursul din ce în ce mai înflăcărat, în fața scenei, vreo 20 de membri și simpatizanți AUR aplaudă anemic. Cu fețe mai degrabă sobre, unii privesc în gol, în timp ce alții par triști. Adunarea îmi lasă impresia unui parastas. Toți au pe cap o șapcă galbenă pe care scrie ”George Simion președinte”, galbenă, dar în contrast evident cu privirile lor întunecate.
Simpatizanți și membri AUR, cu fețe posomorâte© RFI/Cosmin RusciorÎn public, o tânără de vreo 30 de ani, cu fața roșie, ține strâns în brațe un bishon care tremură din toate încheieturile, ori de frig ori speriat de tonul agresiv al liderului AUR, George Simion. Femeia încearcă să schițeze un zâmbet chinuit, dar îi iese ceva între dezamăgire și compasiune ori față de bietul câine, care nu se poate opri din tremurat ori față de George Simion, care nu se poate opri din discursul din ce în ce mai dur.
Mă bag în vorbă cu câțiva simpatizanți și membri ai staff-ului AUR. ”Mi se pare ireal! Vă aduc aminte că în 2020, la sfârșitul zilei, când s-au numărat voturile, ne-au dat la 5,3% și a doua zi am ajuns la 10%, adică practic ne-am dublat. Este imposibil ca votul nostru pe zona suveranistă să fie fracturat așa de mult de către acest candidat surpriză. Am avut o senzație în timpul zilei că se manipulează”, îmi spune un tânăr de vreo 30 de ani, membru AUR Prahova, care se referă la Călin Georgescu.
”Așteptăm rezultatul final”, îmi spune un domn de peste 50 de ani, vizibil agasat de prezența mea. Îl întreb: ”Deci nu credeți că ăsta este rezultatul?”. Îmi răspunde iritat: ”Nu”. Zic: ”De ce?”. El, țâfnos: ”De aia, asta e părerea mea!”.
Doamna de lângă el, mai amabilă, dar cu o față lungă și dezamăgită îmi spune: ”Cel mai bun să câștige, iar mie, George Simion mi se pare într-adevăr un candidat foarte bun”.
Tribuna de la care a vorbit George Simion, la sediul de campanie AUR© RFI/Cosmin Ruscior