Analiștii CFA: Majorarea taxelor, recesiunea, dezinformarea şi conflictele armate, principalele riscuri pentru România în 2025

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Principalele riscuri pentru România anul viitor au fost explicate la RFI de președintele CFA România, Adrian Codirlașu.

Reporter: Vă rog să facem o succintă descriere a principalelor riscuri pentru țara noastră în 2025.

Adrian Codirlașu: Pe primul loc ca risc pentru anul viitor este cel de modificări în politica fiscală, adică majorări de taxe. E cvasi general acceptat că anul viitor se vor majora taxele. Al doilea risc ca importanță este recesiunea. Vedem cum economia românească decelerează. În scenariul de bază este încă o creștere economică sub potențial pentru anul viitor, dar nu trebuie să excludem riscul de recesiune. Dezinformarea, o vedem manifestându-se.

Reporter: În ce domenii se estimează că se va manifesta cel mai pregnant dezinformarea?

Adrian Codirlașu: Nu am specificat un anumit domeniu pentru dezinformare, ci efectiv este vorba despre știri false promovate în mediul public. Trebuie să privim lucrul ăsta și în contextul războiului din Ucraina. Iar pe locul cinci este tot un risc care nu vine din economie, anume riscul de conflict armat între state. La fel, trebuie să ne uităm la situația din Europa, la războiul declanșat de Rusia în Ucraina și la potențiale extinderi ale lui. Această situație e văzută nu numai în România, ci la nivelul întregii Europe centrale și de est.

Reporter: În raportul publicat se arată că datoria publică ar putea crește la 57% din PIB în următorul an. Cât de mare este acest pericol?

Adrian Codirlașu: Vedem cum crește accelerat. Deficitul bugetar e mare. S-ar putea să ne surprindă pe partea cealaltă, să crească mai mult de 57%.

Reporter: Ce ar însemna asta pentru economie?

Adrian Codirlașu: O datorie mare duce la o scădere a creșterii economice. O să ajungem spre 2% din PIB, 1.5% – 1.75% din PIB să ne coste doar datoria publică. E un nivel extrem de ridicat. Ăia sunt bani care în loc să se ducă în alte părți, în investiții, se vor duce doar pentru plată de dobânzi la datoria publică.

Reporter: Ce ar putea fi făcut pentru a începe să scadă ușor, ușor datoria publică?

Adrian Codirlașu: Cred că o politică fiscală responsabilă, care să țină cont de deficite. Mai ales pentru o țară emergentă și pentru o asemenea situație volatilă la nivel internațional, în care pot apărea șocuri, trebuie creat un spațiu fiscal.

Reporter: Economia va performa în acest an sub potențial, iar anul viitor va continua să scadă. Care sunt cele mai slabe sectoare ale economiei?

Adrian Codirlașu: Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în acest an vedem că a fost acest impuls fiscal extrem de puternic care a dus la creșterea consumului de bunuri.

Reporter: La fel va fi și anul viitor? Tot consumul va fi cel care va ține în viață economia?

Adrian Codirlașu: Eu mă aștept ca anul viitor să avem un efect de bază la consum. S-ar putea chiar să avem o scădere de consum dacă avem creștere de fiscalitate. De asta avem riscul de recesiune. Celelalte sectoare au scăzut.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns