Citiți continuarea
Simplul fapt că se poate pune o asemenea problemă are un impact negativ foarte mare. Înțeleg că există consumatori interni pentru care se pot spune multe inepții, dar aceste inepții, în momentul în care ajung să fie spuse de un oficial al statului român, atunci impactul este colosal de mare, iar piețele ni s-ar închide imediat și am ajunge o paria a Europei.
Într-un interviu pentru publicația Politico, Călin Georgescu susține ca vrea să elimine dependența Romaniei față de investitorii străini din domenii cum ar fi combustibilii, apa, gazele și energia și să restituie statului activele care au fost privatizate după 1990. Vorbim de o abordare utopică, un populism deșănțat care aduce niște iluzii unor oameni care nu înțeleg pe ce lume trăim. Dacă, prin absurd s-ar intampla o astfel de naționalizare, atunci am ajunge în situația de după 1948, iar atunci nu am mai avea ce cauta în UE și am deveni un fel de Coreea de Nord a Europei, spune la RFI Eugen Rădulescu, consilier al Guvernatorului BNR:
„Naționalizarea unor active se poate face cumpărându-le de pe piață, nu? Adică le răscumpărăm și trebuie să le răscumpărăm la un preț care să fie un preț al pieței. Dacă ne-am imagina că acest lucru este posibil, România ar trebui să aibă multe zeci de miliarde de euro pe care să îi plătească pentru aceste companii, câte or fi -două, trei, cinci, zece, pe care ar vrea să le răscumpere. Deci, până când ajungem la ideea cum se face managementul unei asemenea companii, problema care se pune prima ar fi aceea că nu ai de unde să ai atâția bani pentru a putea să le răscumperi. Sigur că putem face o naționalizare ca în 1948. Dacă aceasta este planul, sigur că atunci nu mai avem ce căuta nici în Uniunea Europeană. Putem deveni un fel de Coreea de Nord a Europei, iar rezultatul ar fi absolut dramatic în foarte, foarte, foarte scurt timp. Este o abordare utopică, este cel mai deșănțat populism, care nu ajută decât la a calma sau a aduce niște iluzii unor oameni care nu înțeleg pe ce lume trăim. Nu știu în ce măsură oamenii care sunt în stare să creadă că prin naționalizare, rezolvă ceva în același fel ca și în 1940 și că a fost foarte bine după aceea. Am avut 45 de ani de lumină în care ajunsesem să nu mai avem ce mânca, să nu mai avem încălzire. Am ajunge foarte repede tot acolo dacă am face așa ceva față de. Deci, în primii zece ani de după căderea comunismului, PIB-ul României a stagnat la 37. 38 de miliarde de dolari Sunt datele de la Banca Mondială, după care a început să crească fulminant, pentru că economia s-a deschis, pentru că am început să facem privatizări, pentru că am intrat în Uniunea Europeană și în NATO, în așa fel încât, după încă 23 de ani de atunci, 2023, PIB-ul României era deja de 351 de miliarde.