Industria cripto, pregătită pentru o „epocă de aur” sub administrația Trump

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

La jumătatea lunii decembrie, două grupuri bucuroase s-au reunit pentru a-și sărbători norocul recent, interconectat: industria liberă a criptomonedelor și familia președintelui ales al SUA, Donald Trump, scrie Financial Times.

Al doilea fiu al lui Trump, Eric, a fost atracția principală la conferința Bitcoin Mena 2024 din Abu Dhabi, pe 10 decembrie. În fața unei mulțimi entuziaste de personalități din industrie, Eric Trump i-a asigurat că tatăl său își va ține promisiunea de a fi „cel mai pro-crypto președinte” de până acum.

„Nenorocirile din sistem … băieți, ne-au făcut viața mizerabilă”, a spus el, despre guvernul SUA. „Dar dacă nu ar fi fost aceste atacuri, nu cred că ochii mei ar fi fost atât de deschiși la industria cripto…I-am văzut venind după voi. I-am văzut cum v-au golit conturile bancare.”

Începutul celui de-al doilea mandat al lui Trump promite să marcheze un punct de cotitură pentru cripto, scoțând-o din umbră și aducând-o în mainstream – și fără nivelurile de control de reglementare cu care s-a confruntat în ultimii ani.

Industria crede că președintele ales – a cărui familie are o investiție personală în povestea cripto cu platforma sa World Liberty Financial – și Congresul său controlat de republicani vor declanșa o epocă de aur pentru ei.

În campania electorală, Trump a promis să creeze o rezervă strategică de bitcoin, care ar transforma-o de fapt într-un activ de rezervă, și să instaleze un consiliu consultativ pentru cripto. El l-a nominalizat pe Paul Atkins, un om de afaceri susținător al criptomonedelor, la conducerea Securities and Exchange Commission.

Proprietarii de cripto sunt euforici. Când bitcoin a depășit pentru prima dată nivelul de 100.000 de dolari, la o lună după alegeri, Eric Trump și-a sunat tatăl la 6 dimineața pentru a-i transmite vestea. În Dubai, un Lamborghini galben a rulat pe străzile emiratului, cu capota pictată cu spray cu cuvintele: „BTC 100K THANKS TRUMP”.

O administrație mai prietenoasă cu criptomonedele ar putea încuraja intrări record, mai multe tranzacții și bani instituționali, deoarece actorii financiari tradiționali se tem mai puțin să nu fie prinși de autoritățile de reglementare.

Cu toate acestea, industria cripto are o istorie lungă și colorată de atragere a infractorilor și de facilitare a escrocheriilor. În ultimii ani, mulți directori din acest sector au fost acuzați sau au făcut închisoare. Îmbrățișarea criptomonedei de către Washington și, eventual, de către Wall Street, sporește riscul ca investitorii obișnuiți și instituționali să fie din nou afectați, mai notează Financial Times.

Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns