Citiți continuarea
Actrița Maia Morgernstern a povestit în presă că pe un cont de TikTok care poartă numele Filip Popescu a fost postată o fotografie cu clădirea Teatrului Evreiesc de Stat și următorul mesaj: „Cuibul unde progeniturile cazare, evreieşti, fascişte îşi ascund identitatea, învaţă limba română, pregătite mai târziu să preia conducerea totală a României”. La această postare au apărut comentarii cu amenințări cu bombă și incendieri.
„Sunt mânioasă. Consider că e nedrept. Ameninţările «să venim, să dărâmăm clădirea…» Îmi este foarte greu!”, a spus actriţa pentru antena3.ro.
Directorul teatrului, Andrei Muntean, declară la RFI că, dacă limbajul antisemit pe rețelele sociale nu e ceva nou, niciodată nu s-a jucat cu jandarmii în fața teatrului.
„Andrei Munteanu: Bineînțeles că amenințările nu pot crea stări pozitive, dar avem încredere deplină în autorități, motiv pentru care atmosfera este calmă, liniștită, toată lumea își vede de treabă. Am avut de curând o premieră și ne vedem de treabă pentru că amenințările astea pe Tik Tok și pe mijloacele de socializare, în general sunt recurente. Nu e prima dată.
Reporter: Dar nu este prima dată când se joacă la teatru cu jandarmii? Sau este?
Andrei Munteanu: Din câte îmi amintesc, este prima dată. Nu îmi amintesc să mai fi întâmplat. De obicei se mai întâmplă să vină organele competente atunci când vin diverse somități, diverse persoane importante din mediul diplomatic. Atunci, într-adevăr se întâmplă să avem jandarmi, poliție și SPP, dar la o premieră obișnuită, e prima dată, nu îmi amintesc să fi fost.”
Gravitatea mesajelor constau în faptul că s-a îndemnat la incendierea teatrului
Antisemitismul nu este un fenomen nou, declară Alexandru Florian, directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel, el se manifestă acut în perioade de crize. Iar acum societatea românească trece printr-o criză, prin urmare și extremiștii renunță la bariere.
„Este o formă, o supapă de a elibera niște frustrări pentru acele grupări sau acei indivizi care consideră că evreii sunt de vină și atunci își manifestă antisemitismul pe niște formule locale. Hai să vedem de unde a plecat această manifestare care este extrem de gravă și care incită nu numai la ură, ci incită la violență. Cineva a postat clădirea Teatrului Evreiesc și a spus că acolo, la sediul cazarilor (populație originară din stepele Asiei care a adoptat religia iudaică, n.r.) și al evreilor, se pregătește viitorul României și așa mai departe. Adică… că evreii ar conduce România, România de astăzi. Împotriva cui? Împotriva unui posibil candidat la președinție care exprimă un naționalism extrem și o închidere a țării în sine, ideile suveranismul, ale autarhiei. Astea sunt formele de manifestare. (Dacă extremiștii, n.r.) ar trebui să găsească, ca să spun așa, care sunt factorii sau care este geneza europenismului sau a globalismului la noi, probabil că teza următoare va fi pe față, că evreii au susținut integrarea României în NATO, în UE, globalizarea și alte chestiuni.”
„Altul, cred eu, că este aspectul important aici: formulele și faptul că s-a îndemnat la acțiune de data asta, să meargă cineva să dea foc la clădirea respectivă, să atenteze la integritatea fizică a unor persoane, asta este gravitatea mesajului.