Citiți continuarea
Vance a făcut aceste afirmații la Conferința de Securitate de la Munchen, în Germania, tribună de la care Statele Unite și Europa își prezintă pozițiile față de securitatea internațională și unde America a spus răspicat că europenii trebuie să asigure securitatea continentului. Este normal ca Europa să își asigure apărarea, spune la RFI, fostul consilier prezidențial pe chestiuni de apărare, Iulian Fota. Donald Trump adoptă, însă, un ton imperial, de împărat al Americii, nu președinte, spune analistul care precizează că tot acest context internațional găsește România în cea mai proastă situație a ultimilor 35 de ani.
Iulian Fota: Donald Trump nu este președintele Americii, este împăratul Americii. Donald Trump ne va trata pe noi ca supuși imperiali, nu egalul său, că nu suntem, în viziunea domniei sale, egali cu el, nici măcar europenii luați toți împreună. Plus că e o chestie știută, are tot felul de ranchiune și pe Uniunea Europeană, mai are, știm asta iarăși din declarațiile lui și ale altora, și pe Germania.
Reporter: România. Unde e România într-o situație volatilă pe plan internațional?
Iulian Fota: România e în cea mai proastă situația ei de 35 de ani de ani.
Reporter: Avem anticorpi să o ducem înainte, s-o tragem înainte?
Iulian Fota: Asta nu știu, rămâne să vedem. România, în momentul ăsta are pe masă două variante și de-asta alegerile care vor fi în mai sunt ca un fel de referendum pentru două elemente extrem de importante pentru noi: relația noastră cu Occidentul, că sunt două soluții foarte diferite puse pe masă și doi – România democratică sau nedemocratică, pentru că eu rămân la convingerea mea că în cazul victoriei domnului Călin Georgescu…
Reporter: Dacă va candida Călin Georgescu.
Călin Georgescu – doar vârful icebergului
Iulian Fota: Dacă va candida sau în cazul victoriei candidatului partidei antioccidentale. Acum să vă spun un lucru, ce cred eu, parțial și pe ce știu: Călin Georgescu este doar vârful icebergului. Deci poate fi o marionetă și este într-o anumită măsură. Sub apă, icebergul este mult mai mare.
Reporter: De ce nu-l vedem, domnule Fota? De ce nu se retrag apele, să vedem tot icebergul și să ne ocupăm de el?
Iulian Fota: Îl cam vedem, icebergul. Că, vedeți, s-a tot spus de rezerviști, de tot felul de foști ai partidului comunist, de nostalgici ai epocii Ceaușescu. Adică cam știm structura și componența icebergului. Ăsta-i sistemul, până la urmă, că tot vorbim în termeni de-ăștia de teoria conspirației, deși nu e… Ăsta-i sistemul la care făcea referire Emil Constantinescu. Când Emil Constantinescu spunea în 2000, „sistemul m-a învins,” (vorbea despre sistemul care, n.r.) la vremea respectivă era în instituții. Astăzi e o diferență notabilă. Aici e același sistem, sunt cam aceiași oameni cu aceleași apucături, aceleași convingeri, aceleași teorii, doar că, și asta s-ar putea să fie șansa noastră, sistemul ăla care l-a învins pe Emil Constantinescu și cu care ne luptăm noi astăzi nu este în instituții.
Reporter: A îmbătrânit…
Iulian Fota: A îmbătrânit și mulți dintre ei au fost, cum să spun, restructurați, concediați și de aceea sunt supărați.