Promovare turistică pentru Timișoara, în capitalele Europei

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Limba sârbă este, cel puțin aproape în fiecare weekend, a doua cea mai vorbită limbă în centrul Timișoarei. Mai ales când vremea e bună, vin aici zeci de autocare cu numere de Serbia, vizitatorii pot fi găsiți în magazine, în cafenele sau în expoziții, iar cozile la casele de schimb valutar fac parte din peisaj.

Datele arată că, anul trecut, din Serbia au venit, la Timișoara, cei mai mulți turiști. Visit Timișoara, adică Organizația de Management al Destinației, o structură publică, al cărei rol este să arate că Timișoara poate fi, totuși, destinație turistică, desfășoară, în această lună, o campanie de promovare în… vecini. Denumită „Vino la Timișoara și lasă libertatea să te inspire!”, aceasta încurajează turiștii sârbi să descopere farmecul și identitatea capitalei Banatului, ca oraș al libertății, printr-o ofertă bogată de evenimente culturale și opțiuni de petrecere a timpului liber.

În weekendul recent încheiat, Visit Timișoara a participat, în premieră, la Târgul de Turism de la Budapesta, cel mai mare eveniment de profil din Ungaria. Din România au fost exact trei standuri, reprezentând Ținutul Secuiesc, Alba Iulia și Timișoara. Cel al capitalei Banatului a oferit vizitatorilor materiale de promovare în limba maghiară și posibilitatea de a discuta cu ghizi vorbitori de maghiară. Directorul Organizației de Management al Destinației, Laura Boldovici: „Asta o vedem și cu ochiul liber prin oraș, auzim foarte des limba sârbă. Ei până acum veneau în mare lor parte doar pe excursii de o zi, adică veneau dimineața, mergeau pe aici la cumpărături și apoi seara se întorceau acasă. Ce am încercat noi să facem și a reușit în parte și continuăm, e să aducem și alte tipuri de oameni din Serbia care să rămână aici peste weekend sau cel puțin o noapte. Și acum că am intrat în spațiul Schengen, este mult mai ușor să facem asta și în Ungaria, de aceea am mers și la târg și vom avea campanii ample în țara vecină”.

Visit Timișoara lucrează, de fapt, la construirea unei imagini a Timișoarei ca destinație turistică de relaxare, fiindcă turismul de business a fost, multă vreme, bine reprezentat în capitala Banatului. Dinamica s-a schimbat însă mult în ultimii ani.

„Timișoara a fost tot timpul turistică, doar că era vorba despre un altfel de turism. Era turismul de business cu care eram obișnuiți și înainte de pandemie. Avem multe companii multinaționale care își au sediul în Timișoara și așa că, cumva, promovarea orașului a fost lăsată pe seama lor. Dar după pandemie, când trendul, și asta nu se întâmplă doar în Timișoara, ci la nivel mondial, a scăzut turismul de business, ne-am dat seama că trebuie să facem ceva. Am avut noroc cu anul Capitalei Culturale Europene, pentru că prin asta am început să căpătăm un nume în lumea turismului de relaxare, să-i zic așa. Și de atunci am clădit pe această bază și clădim în continuare. Avem dovezi că turiștii de relaxare, de leisure, sunt din ce în ce mai mulți”, spune Laura Boldovici.

Că tot vorbeam mai devreme de ghizi, în 2025, la Timișoara continuă una dintre cele mai de succes inițiative ale OMD: seria de tururi ghidate prin oraș.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns