Citiți continuarea
„Georgiștii” nu se așteptau ca BEC să respingă candidatura
Din punctul de vedere al acestuia, candidatura a fost depusă nu pentru că gruparea Georgescu se aștepta să câștige alegerile, ci pentru a dezbina și mai mult societatea. Diviziunile nu au dispărut, știm mult mai clar acum care sunt taberele, iar factorii unificatori precum Biserica Ortodoxă ar fi trebuit să acționeze până acum, consideră sociologul.
Gelu Duminică: (Asistăm, n.r.) la un scenariu care a fost gândit, dar care i-a luat puțin prin surprindere. Adică tot ce am văzut în ultimele luni prevestea chestia asta, numai că ei cred că nu s-au așteptat ca BEC-ul să fie cel care reacționează, ci mai degrabă se așteptau ca ceea ce înseamnă candidatura domnului Georgescu să fie invalidată de Curte (Curtea Constituțională, n.r.) În momentul în care Biroul Electoral Central a făcut-o, s-au trezit puțin nepregătiți, mai ales în condițiile în care, până în acel moment, instituțiile care cercetează ceea ce s-a întâmplat în decembrie, au reușit să zgâlțâie, nu neapărat să destructureze, să zgâlțâie foarte bine latura armată, să zicem așa, a structurii georgeiste, respectiv gruparea condusă de domnul Potra și latura ideologică, gruparea condusă de „geți”… Ei bine, în momentul ăsta, oamenii n-au avut timp să se pregătească. Și atunci, logic, a fost o mobilizare oarecum pompieristică.
Ne așteptam la proteste de stradă, ne așteptam la dezbinare, pentru că, de fapt, din punctul meu de vedere, scopul acestui demers nu a fost neapărat ca dl. Georgescu să câștige. Ăsta era un bonus, dar scopul acestui demers a fost mai degrabă divide et impera, dezbină și stăpânește și e o încercare pur și simplu de a destabiliza o societate… lucru care parțial a reușit, dar care putea să arate mult mai rău dacă lucrurile nu se întâmplau cum s-a întâmplat în ultimele două luni.
Inacțiunea BOR a adâncitun clivaj care sângera și înainte
Reporter: Da, am văzut diverse mișcări ale autorităților. Reușesc (aceste activități, n.r.) să dezbine societatea și astăzi, în virtutea tuturor informațiilor pe care le am auzit despre mercenari, despre aur și așa mai departe? Pentru că senzația noastră era că, într-adevăr, la un moment dat, în societate erau diviziunile mai mari, acum sunt mai mici sau tot pe-acolo?
Gelu Duminică: Nu, nu, nu, diviziunea este destul de mare. Nu știu dacă mai mare sau mai mică decât era în decembrie, însă diviziunea este destul de mare pentru că polarizarea este mare. În momentul de față, vorbim de drept credincioși versus globaliști, vorbim de patrioți versus cei care vor să vândă țara, fiecare aruncând etichete în partea cealaltă. Adică, din punctul meu de vedere, suntem cam în cel mai sensibil moment pe care societatea românească l-a avut în ultimii 35 de ani și cred că avem nevoie de lideri unificatori. Ceea ce noi nu ne mai permitem ca societate, este continuarea dihoniei. Și aici, cu părere de rău spun că mă așteptam la mai mult din partea Bisericii Ortodoxe, din partea liderilor religioși la modul general, care au văzut dus cuvântul lui Dumnezeu, în zone care nu trebuia să fie dus vreodată.