Citiți continuarea
Donald Trump, care încă din campania electorala se lăuda ca va obține pacea în 24 de ore, a spus că are impresia că Vladimir Putin pare să tragă de timp. Există două scenarii, afirmă la RFI, istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex sovietic: ori Putin va continua așa până pune destulă presiune pe Trump să îngenuncheze, ori președintele american se va enerva că este dus cu vorba de Rusia. Suntem departe de al doilea scenariu, adaugă Arman Goșu, din câte observăm, pare că atât președintele rus cât și cel american sunt mai interesanți să salveze relația dintre ei doi, să continue dezghețarea relației dintre America și Rusia decât să ajungă la o înțelegere privind încheierea războiului.
Armand Goșu: E clar, după americani, că pe 25 (martie, n.r.) a intrat în vigoare încetarea focului, rușii spun că nici vorbă, din 18, imediat după discuția telefonică Putin-Trump, președintele Putin a sunat și a ordonat încetarea focului. Numai că pe teren nu s-a văzut lucrul ăsta. Adică o încetare a focului împotriva țintelor energetice pentru că bombardamentele au continuat. Și dacă numărați dronele și rachetele care au căzut în Ucraina, e vorba chiar de o creștere a intensității bombardamentelor, nicidecum o scădere a acestora. Acum două zile, luni, s-a discutat la Riad în legătură cu Marea Neagră. Nici rezultatul acestei discuții nu e foarte clar, avem mai multe variante. Avem două comunicate oficiale ale Departamentului de Stat și cel rusesc, dintre ele cel rusesc este cel mai detaliat. Acestea sunt sensibil diferite, astfel că în acest moment, ca să îți faci o idee exact ce s-a hotărât privind Marea Neagră, nu este foarte simplu. În afară de asta, a mai apărut un nou document, aseară târziu, pe site-urile rusești oficiale, privind lista instalațiilor de pe teritoriul Ucrainei și Rusiei care fac obiectul interdicției. Sunt 5 grupe acolo, iar lucrul ăsta nu e confirmat de partea ucraineană, dar nici nu este negat de americani. Deci oarecum, undeva, niște lucruri s-au discutat, ori americanii au uitat să le noteze ori, rușii împing cât pot de mult aceste negocieri în ideea să obțină maxim, dar nu în sensul că vor să pună în aplicare aceste acorduri de încetare a focului, ci cred că vor să observe ce o pot obține maxim în fiecare din dosarele pe care le au în față.
Reporter: Cred că chiar Donald Trump a spus că trage Vladimir Putin de timp, tehnică de negociere.
Armand Goșu: Da, și a spus încântat. A spus așa, pe un ton încântat: și eu făceam lucrul ăsta când eram în real estate, adică când vindeam imobiliare și eu mă ocupam cu amânări din astea. Păi e clar că ei au o relație specială. Și din punctul de vedere al lui Trump, și din punctul de vedere al lui Putin, observ totuși că prioritatea lor este salvarea acestei relații speciale. Adică ei vor cu orice preț ca investiția asta de încredere care există între cei doi președinți să fie salvată.