1.000 de baloane albastre au colorat cerul în Piața Unirii din Iași

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Educatorii explică faptul că integrarea copiilor cu nevoi speciale în școala de masă schimbă copiii. Experții atrag atenția că au de luptat în primii ani de școlarizare cu mulți părinți care refuză să accepte diagnosticul pus copiilor: autism.

Ștefan are 21 de ani și are autism. Cum în urmă cu 21 de ani terapia era o raritate, mama sa, Cristina Nichita, a înființat atunci Surâsul Albastru, o organizație non-guvernamentală care să-i ajute pe copii cu autism, dar și pe familiile lor. Ștefan a absolvit un colegiu profesional și a început să lucreze part-time.

„Nu avem perspective pentru adolescentul, adultul cu autism. Dacă la ora actuală copilul este diagnosticat la timp și face terapie, are șanse, la un moment dat, să meargă singur la școală, aproape neînsoțit. Dar în momentul în care a ajuns adolescent și apoi adult nu poate fi integrat în câmpul muncii, nu poate să-și găsească un loc de muncă, nu există centre de respiro ale statului sau ale noastre, organizațiile neguvernamentale făcute împreună cu statul. Pentru a putea da momente de respiro familiilor care, în mod normal, trăiesc umăr la umăr cu autismul zi de zi. Pentru că, vedeți, an de an noi sărbătorim Ziua Internațională de Conștientizare Autismului, dar autismul rămâne, e cu noi”, spune Cristina Nichita.

„Autismul nu este un defect, ci o diversitate!”

De Ziua Internațională de Conștientizare Autismului a fost organizat un flash mob în Piața Unirii din Iași. O mie de baloane albastre au acoperit cerul. Elevi de liceu, părinți ai copiilor cu autism și ieșeni. Mulți prichindei. Toți au umplut Piața Unirii.

„Oamenii din Inspectoratul Școlar Județean, din grădinițe, școli primare, licee, știu despre autism și au venit să dăruiască. Să dăruiască o oră din viața lor, să fie alături de noi. Asta înseamnă că noi avem mulți prieteni. Oamenii au luminat Piața Unirii”, a adăugat Cristina Nichita.

În Piața Unirii ne apropiem de grupul de prichindei. Au fluturași în mâini. Pe fiecare fluturaș e un mesaj. Andreea Rotaru, profesor de educație timpurie la Grădinița cu program prelungit 25, povestește: „Au câte un mesaj despre copiii cu autism,pentru a conștientiza diferențele și importanța integrării. Să vă citesc câteva mesaje. Nu încerca să schimbi, încearcă să înțelegi. Autismul nu este un defect, ci o diversitate. Înțelege, acceptă, susține. Fiecare copil cu autism aduce o perspectivă unică. Am încercat și le-am explicat că acești copii nu sunt bolnavi. Acești copii sunt la fel ca și noi, dar un pic mai speciali. Noi avem în grupa noastră copii speciali și îi acceptăm. Îi tratăm la fel cum sunt și ceilalți. Nu facem nicio diferență”.

Este greu să ai în grupă copii cu cerințe speciale? I-am adresat această întrebare Andreei Rotaru: „Depinde din ce perspectivă vedem. Dacă știm să ne coborâm la nivelul lor, să îi adaptăm, să le dăm anumite sarcini, să îi implicăm în activitățile noastre, nu este greu. Pentru că a educa este o vocație. Nu este o meserie ceea ce facem noi. Iar provocările sunt acceptarea de către ceilalți copii.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns