„Ziua Porților Deschise” la centrul de plasament din Slobozia unde mai mulți copii erau ținuți legați de pat. „Este grotesc”...

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Georgiana Pascu, manager de program Centrul de Resurse Juridice: Personal înseamnă în primul rând organizația pe care o reprezint, Centrul de Resurse Juridice, organizație de drepturile omului. Suntem înființați în 1998 de Open Society Foundation și din 2003 avem acest program, care include acest mecanism de monitorizare neanunțată și facilitarea accesului la justiție, pentru persoanele cu dizabilități închise în instituții.

Georgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse JuridiceGeorgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice© Facebook Centrul de Resurse Juridice

Aș vrea să însemne, în primul rând ,o mai multă sau îmi doresc să vină cu o vizibilitate asupra drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale închise în centrele din subordinea direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului sau din spitalele de psihiatrie și centre de plasament, și să înțelegem că drepturile acestor persoane sunt drepturi fundamentale ale omului.

Prin urmare, sincer vă spun, nu știu ce înseamnă la nivel internațional. Ce ne dorim este ca drepturile acestor persoane să fie recunoscute și să încercăm să facem ceea ce trebuie pentru ca ele să trăiască demn în comunitate.

Rep.: Poate fi acest premiu un semnal de alarmă pentru instituțiile noastre, în sensul creșterii gradului de respectare a nivelului de îngrijire a persoanelor cu dizabilități, respectiv a copiilor abuzați?

Georgiana Pascu: Da, este…nici nu știu ce să vă răspund la întrebarea aceasta. Pentru că, din păcate, experiența mea din ultimii peste 20 de ani, mi-a demonstrat că, de cele mai multe ori, autoritățile statului român,în această materie, mă refer pe acces la justiție și viață în comunitate, servicii sociale și de sănătate mintală, răspund cel mai bine la presiunile internaționale.

Ne amintim cu toții ce a însemnat procesul de aderare a României la Uniunea Europeană și cât de atenți eram atunci ca stat, mă refer să respectăm termenele impuse și ce a însemnat după, când le tratăm cu mult mai multă nonșalanță. Și probabil că și în contextul internațional de acum s-ar putea să vedem altfel lucrurile așa puse în perspectivă în România.

Cred că este, în primul rând, un semnal de alarmă care vine în sensul în care mecanismul de monitorizare, prin vizitele neanunțate, pus în aplicare de Centrul de Resurse Juridice încă din octombrie 2003…poate vă amintiți că a fost, de cele mai multe ori, cumva într-o zonă de înlăturare, să spunem așa, cu privire la efecte.

Dacă ne amintim momentele în care ministrul Muncii, doamna Olguța Vasilescu, în 2017, a rupt protocolul și a interzis accesul CRJ în centre. Mai apoi, domnul ministru Budăi a repetat același lucru când eram în 2023, când din nou a ieșit public și a spus că Centrul de Resurse Juridice nu trebuie să mai viziteze aceste locuri. Iar semnalele pe care le primim din ultimele săptămâni și luni sunt, de asemenea, îngrijorătoare și ne așteptăm ca în viitorul apropiat să se repete cumva această experiență, în sensul în care accesul nostru să fie unul limitat.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns