Ce președinte își doresc românii? (interviu)

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

„E greu de spus ce fel de președinte și-ar dori România acum. Cred că e mai mult o chestiune de opțiuni ideologice decât de persoane. Deși alegerile prezidențiale sunt foarte personalizate. De ce spun acest lucru? Pentru că am avut șocul alegerilor din noiembrie și acum chestiunea e „cine moștenește voturile lui Călin Georgescu?”. Deci contează cel care se declară moștenitorul lui Călin Georgescu, pentru publicul de acest tip, pentru publicul suveranist. „, explică la RFI, jurnalistul Ion M. Ioniță.

11 candidați înscriși în cursa pentru prezidențiale. Cine s-a declarat, prin discursul folosit, susținător al lui Călin Georgescu și care ar putea atrage aceste voturi ?

Ion M. Ioniță: „George Simion nu numai că se declară cel care continuă linia Georgescu, dar principala lui promisiune de campanie electorală este că îl aduce pe Călin Georgescu, într-o formă sau alta, înapoi. Identificarea cu Călin Georgescu merge până acolo în a spune că își dă demisia, ca să poate să vină Călin Georgescu. Asta arată cât de mult se identifică cu personajul Călin Georgescu, pentru a obține voturile. Deci nu spune, ceea ce e foarte ciudat pentru un candidat, nu spune votați-mă pe mine și votați-mă pe mine ca intermediar pentru a-l aduce pe Călin Georgescu. E foarte ciudat când un candidat spune nu pentru mine să mă votați, votați-mă pe mine doar ca să las locul vacant și să organizeze noi alegeri…o nebuloasă de genul ăsta. Pe de altă parte, un alt mesaj care se înscrie în linia Călin Georgescu e a lui Victor Ponta, care nu merge până la a se identifica în asemenea măsură cu Călin Georgescu, dar mesajele tot de aceeași factură sunt.”, spune Ion M. Ioniță.

Potrivit acestuia, ” avem cele două profile ideologice care se ciocnesc în România acum și se ciocnesc și în alte state: creșterea curentului naționalist de extremă dreapta și candidații care, într-un fel, reprezintă linia main-stream. Aici este confruntarea și cred că contează mai puțin profilul personal al candidaților, ci modul în care ei reușesc să întruchipeze orientările acestea care se află acum într-o ciocnire planetară. Nu numai în România, ci e o ciocnire planetară. Ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite cu victoria lui Donald Trump și a mișcării Maga, care acum este pusă la turație maximă în deciziile guvernării Donald Trump, acest lucru influențează toate mișcările de tip suveranist, izolaționist, X first, ca să zic așa, me first din lume care văd un stimulent extraordinar în victoria Maga în Statele Unite și încearcă să copieze mesajele Maga. Ați văzut că și în România se întâmplă exact același lucru, atât la nivel declarativ, cât și la nivel simbolic. De exemplu, Victor Ponta Ponta poartă șapcă Maga și așa mai departe. Deci cred că contează mai mult profilul ideologic.”

Rep.: Așa cum spuneam, sunt 11 candidați înscriși în această cursă a prezidențialelor. Cinci s-au detașat. Pe doi i-ați numitt deja, George Simion, care se identifică cu Călin Georgescu, celălalt, Victor Ponta, care este în căutarea electoratului lui Georgescu.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns