A fost promulgată legea prin care se reactivează radarele fixe

Via: rfi.ro

Noua lege vizează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice într-un sistem integrat şi reglementează condiţiile în care pot fi utilizate datele colectate astfel.

Actul normativ prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes naţional, complementar sistemelor inteligente de transport.

“Prin instituirea e-SIGUR se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 682 din 25 mai 2022, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere”, stipulează legea.

Monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice se realizează prin intermediul sistemelor de transport inteligente, parte integrantă din drum, într-un sistem integrat şi interoperabil. Concret, Ministerul Transporturilor și Poliția Rutieră vor putea instala un sistem electronic de camere video și radare fixe omologate și verificate metrologic pentru monitorizarea circulației pe rețeaua de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale pe care o administrează Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Sistemul e-SIGUR va semnala:

depășirea limitei maxime admise de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drumîncălcarea interdicţiei sau restricţiei de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasarenerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforuluiconducerea pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendatănerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea feratăcomportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publicecontrolul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale

Citește articolul pe rfi.ro