A început vaccinarea antigripală în farmacii. Cei interesați trebuie să-și cumpere serul și să se programeze

Via: rfi.ro

Colegiul Farmaciștilor din România transmite că a fost nevoie de acest program-pilot de vaccinare antigripală în farmacii, în condițiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar acest sezon gripal este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a și fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei.

“Programul a fost constituit de Ministerul Sănătății, la propunerea Colegiului Farmaciștilor din România și a profesioniștilor din domeniu. Practic, s-a ajuns, după un timp, la această formă de program-pilot pe care am reușit să o implementăm în acest an. În momentul de față, sunt autorizate 99 de farmacii, dar lista este deschisă. Este vorba de farmacii din București și din alte 15 județe din țară. Pentru vaccinare, este nevoie de o prescripție medicală, o rețetă. În primul rând, medicamentul vaccin gripal se eliberează numai pe bază de prescripție medicală și, în al doilea rând, este vorba și despre siguranța pacientului, pentru că atunci când este prescris, medicul verifică inclusiv nevoia acestuia de a fi vaccinat”, explică la RFI, Florina Bonifate, secretarul general al Colegiului Farmaciștilor din România.

Există mai multe condiții pe care atât farmaciile, cât și farmaciștii trebuie să le îndeplinească. De exemplu, un spațiu special pentru vaccinare, apoi farmaciștii trebuie să urmeze un curs de minim cinci zile. Lista farmaciilor în care se va putea administra vaccinul antigripal va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

Citește articolul pe rfi.ro