Actorul de comedie Dieudonné condamnat în Elveția pentru negarea Holocaustului

Via: rfi.ro

Actorul de comedie francez Dieudonné M’Bala M’Bala, judecat la Geneva pentru “discriminare rasială”, a fost obligat joi 8 iulie să plătească o amendă de peste 28.000 de euro.

Comediantul franco-camerunez a compărut pentru comentariile făcute în cadrul emisiunilor din 2019 în Elveția. Aceasta este prima condamnare în această țară a lui Dieudonné în vârstă de 55 de ani, deja multiplu condamnat în Franța și Belgia, în special pentru insulte rasiale sau incitare la ură.

Instanța i-a ordonat să plătească o amendă de 180 de zile-amendă, stabilită la 170 de franci elvețieni pe zi, sau 30.600 de franci elvețieni (28.200 de euro). Avocatul său, Pascal Junod, a anunțat imediat că este “foarte probabil” să facă apel. “Să nu uităm că Franța, care este foarte represivă, nu l-a acționat în judecată pe Dieudonné pentru aceeași emisiune”, a declarat el cotidianului Le Monde.

Afirmațiile incriminate în acest caz se referă la negarea existenței camerelor de gazare pe care Dieudonné le-a făcut printr- unul dintre personajele sale în spectacolul său în perioada 4-6 ianuarie 2019 la Teatrul de Marens, din Nyon, și pe 28 și 29 iunie 2019, la Centrul de animație cinematografică CAC Voltaire din Geneva.

În timpul audierii de la Geneva, luni, Dieudonné a explicat că nu el a făcut afirmațiile în timpul spectacolului, ci “personajul” său. Argumentul a fost respins joi de președintele instanței din Geneva, Sabina Mascotto. “Având în vedere declarațiile sale anterioare, pozițiile sale și lipsa oricărui umor în remarcile sale, el va fi găsit vinovat de discriminare rasială”, a spus ea.

“Sentința nu poate fi înțeleasă decât ca negarea camerelor de gaz”, a adăugat ea, subliniind și “relațiile” lui Dieudonné cu eseistul extremist francez, Alain Soral “un antisemit notoriu”. În plus, a spus ea, “Libertatea de exprimare poate fi restricționată, chiar și într-un spectacol de comedie, în anumite condiții legale, în special în interesul public”.

De asemenea, instanța l-a găsit vinovat pe Dieudonné că a “insultat” Coordonarea intercomunitară elvețiană împotriva antisemitismului și defăimării (Cicad), prin comentariile făcute despre această asociație non-profit în timpul spectacolului din 28 iunie 2019.

El a fost condamnat și pentru “defăimare” pentru comentariile făcute pe 22 noiembrie 2019 cu pe un canal YouTube de la Geneva.

Dieudonné a fost condamnat în Franța de mai multe ori. Vineri, el a fost condamnat, în trei cazuri separate, la patru luni de închisoare și două amenzi de 10.000 și 5.000 de euro, după ce a fost condamnat pentru “insultă publică” și “incitare la ură”.

În 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat împotriva lui Dieudonné, spunând că discursul negaționist nu poate fi considerat ca libertate de exprimare, ci este incitare la ură.

Citește articolul pe rfi.ro