Adio comisioane mari la plățile în euro!

Via: rfi.ro

Noile norme ale UE, care de ieri au intrat în vigoare, vor garanta că pentru toate plățile transfrontaliere în euro efectuate în statele membre care nu fac parte din zona euro se vor percepe aceleași comisioane ca cele aplicate plăților interne. Intră sub incidența acestei decizii România, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Ungaria, Polonia, și Suedia dar și Islanda, Liechtenstein, Norvegia, care fac parte din spațiul economic european.

Comisia Europeană oferă și exemple despre cum funcționează sistemul. Un consumator bulgar care decide să trimită euro în străinătate va plăti, de acum înainte, același comision ca în cazul unui virament efectuat în leva în țara sa. Altfel spus, pentru plățile transfrontaliere în euro se vor percepe comisioane foarte mici sau chiar comisioane zero.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei, responsabil cu o economie în serviciul cetățenilor (titulatura exactă:Vice President for an Economy that Works for People), vine cu un al exemplu pe pagina Comisiei Europene: o familie din România, care dorește să trimită bani în euro copilului care participă la un schimb Erasmus la Paris, nu va mai fi nevoită să suporte costuri suplimentare, deoarece de acum înainte va plăti același comision ca în cazul unei tranzacții interne în România.

Datorită acestor noi norme, toți cetățenii și societățile din Uniunea Europeană vor putea să efectueze plăți transfrontaliere în euro cu mult mai ieftine, ceea ce – spune comisarul Dombrovskis – reprezintă un exemplu concret al avantajelor reale pe care piața unică le poate oferi.

În lunile următoare, mai precis până în aprilie 2020, se vor aplica dispoziții suplimentare, astfel încât consumatorii din UE să poată compara comisioanele de conversie monetară atunci când plătesc cu cardul în altă monedă a UE.

Aceste norme sunt parte a unui plan de acțiune al Comisiei Europene care și-a propus, încă din timpul președinției Juncker, să elimine barierele naționale, în condițiile în care doar 7 % din consumatori achiziționează în prezent servicii financiare din alt stat membru.

Bruxelles dorește ca toți consumatorii să aibă posibilitatea de a alege dintr-o multitudine de servicii financiare disponibile în UE și de a-și valorifica banii cât mai bine, păstrându-și totodată certitudinea că vor beneficia de protecție.

Pe o piață unică reală, nu trebuie să existe distincția dintre furnizorii naționali și cei străini. De aceea îi și spune piață unică. Dar dacă asta se aplică mărfurilor, nu este valabil întotdeauna pentru serviciile financiare. Așa se întâmpla până de curând și cu serviciile de telefonie mobilă, când operatorii percepeau taxe destul de mari din serviciile de roaming.

Cu timpul, la inițiativa Comisiei și a Parlamentului European și cu acceptul statelor membre, aceste taxe s-au redus treptat, până la zero.

Până la urmă, construcția europeană nu este perfectă și piața unică la fel. Dar, odată cu reducerea semnificativă a comisioanelor, furnizorii de servicii financiare ar urma să beneficieze și ei de toate avantajele oferite de piața unică.

Cu alte cuvinte, își vor recupera pierderile datorită volumului mai mare de servicii furnizate consumatorilor.

Sunt avantaje de care consumatorii din Uniunea Europeană se bucură aproape fără să-și dea seama, considerându-le ca pe ceva de la sine înțeles.

Citește articolul pe rfi.ro