Adio, dar rămân cu tine! Fidesz nu părăsește Partidul Popularilor Europeni

Via: rfi.ro

Prim ministrul Ungariei,Viktor Orban, a preferat să retragă Fidesz din grupul popularilor europeni înainte de a fi exclus în urma votului din 3 martie care face posibilă suspendarea sau excluderea unei întregi delegații.

O scrisoare trimisă de Orban șefului de grup Manfred Weber arată că amendarea regulilor PPE este „în mod clar o acțiune ostilă față de membrii Fidesz și de cei care ne-au votat (…)aceasta este antidemocratică, injustă și inacceptabilă” .

PPE a reacționat spunând că ia notă de decizia Fidesz de a părăsi grupul, dar că Partidul Popular European se va întruni „când regulile sanitare o vor permite” pentru a decide relativ la excluderea partidului ungur.

Surse din PPE spun însă că majoritatea de două treimi cerută pentru excluderea unui partid nu va fi întrunită. Viktor Orban se bucură mai departe de susținerea robustă a creștin democraților germani (CDU).

Toate acestea ne arată că de fapt asistăm aici la un balet politic în care nici PPE și nici Fidesz nu-și afirmă intențiile reale.

Modificarea regulilor de suspendare sau excludere a unei delegații din PPE era o mișcare politică necesară întrucât până în prezent puteau fi excluși doar membrii individuali, situație de care Fidesz a profitat de aproape 20 de ani.

PPE nu viza excluderea membrilor Fidesz, ci doar suspendarea lor. Acum, grupul politic se vede vitregit de 12 voturi prin decizia lui Orban de a pleca înainte de a fi suspendat, situație pe care nu și-o dorea.

Voturile „pierdute” ca atare poate nu sunt o problemă fiindcă PPE are totuși 182 de membrii și este pe de parte grupul cel mai mare și mai puternic din Parlamentul European. Dar ideea în sine de a fi părăsit de o delegație întreagă pune o problemă de imagine.

Intre timp, Orban – apărat de umbrela puternică a PPE și mai ales a CDU – știe că poate face sau zice orice fiindcă nu va fi sancționat niciodată pe plan UE.

El poate părăsi grupul parlamentar european pentru a migra spre ECR (grupul euroscepticilor, fostă gazdă a partidului Brexit), dar se poate foarte bine întoarce în PPE mai târziu.

După ce acest joc politic va lua sfârșit, eurodeputații Fidesz se vor găsi din nou cu fruntea sus în PPE care va fi bucuros să-i reprimească.

Viktor Orban este unic în felul său

In ciuda faptului că de-a lungul timpului alte delegații politice naționale au fost excluse sau au părăsit grupurile politice din Parlamentul European, cazul Orban/Fidesz rămâne unic.

In 2016 , partidul SMER al slovacului Robert Fico a fost exclus din grupul S&D ca urmare a acțiunilor sale antidemocratice.

Iar imediat după alegerile europene din 2014 delegația PNL condusă de Adina Vălean a părăsit grupul Alde pentru a se alătura grupului PPE (de unde majoritatea eurodeputaților- mai puțin Vălean – s-au întors imediat înapoi la Alde).

Dar Viktor Orban, fost model de tânăr democrat est european, a devenit din ce în ce mai mult un electron liber în PPE, prin urmare excluderea sa a fost evocată în diverse momente în ultimii 10 ani.

Citește articolul pe rfi.ro