Administrația Biden ar putea fi forțată să se prezinte la audierile privind retragerea din Afganistan

Via: rfi.ro

“Domnule secretar de Stat, modul în care a fost efectuată retragerea militară din Afganistan a fost viciat în mod clar şi fatal”, i-a spus Bob Menendez lui Antony Blinken, potrivit site-ului Axios.com, preluat de Mediafax. Senatorul democrat a avertizat că va iniţia proceduri pentru a trage la răspundere membri ai diverselor administraţii de la Washington “care au minţit” despre stabilitatea Administraţiei de la Kabul.

Antony Blinken a declarat la audieri că Administraţia Joseph Biden începuse să se pregătească pentru “cel mai grav scenariu” în Afganistan din primăvară. Secretarul de Stat american a refuzat să dezvăluie conţinutul unui document intern al Departamentului de Stat din 13 iulie privind riscul înlăturării Administraţiei de la Kabul, argumentând că documentul este destinat doar angajaţilor instituţiei. Antony Binken a admis că talibanii deţin acum controlul asupra unor echipamente militare în valoare de 80 de miliarde de dolari oferite de SUA fostei Administraţii de la Kabul, dar susţine că multe dintre echipamente sunt “nefuncţionale” şi că oricum nu reprezintă ameninţări strategice pentru Statele Unite sau pentru vecinii Afganistanului. În Camera Reprezentanţilor, Antony Blinken a susţinut luni că fosta Administraţie Donald Trump a decis retragerea militară din Afganistan. “Noi am moştenit un termen de retragere a trupelor, nu şi un plan”, a argumentat secretarul de Stat american.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, este vizat de critici intense la Washington şi pe plan internaţional din cauza deciziei de a retrage brusc trupele americane din Afganistan. Fosta Administraţie Donald Trump stabilise, în contextul unui acord cu Mişcarea talibanilor, retragerea trupelor SUA din Afganistan până în mai 2021, dar preşedintele Joseph Biden a amânat retragerea până pe 31 august 2021. După retragerea trupelor occidentale, Mişcarea talibanilor a preluat puterea la Kabul. Fostul preşedinte Donald Trump a criticat dur, sâmbătă, modul în care succesorul său, Joseph Biden, a încheiat operaţiunile militare din Afganistan. “Este şi un moment trist din punctul de vedere al modului în care s-a încheiat săptămâna trecută războiul împotriva celor care au făcut atât de mult rău ţării noastre. Pierderea a 13 măreţi războinici şi rănirea multor altora nu ar fi trebuit să se întâmple deloc”, a subliniat Donald Trump, referindu-se la uciderea a 13 militari americani în atentatul comis la Kabul pe 26 august. “Am avut echipamente militare sofisticate în valoare de 85 de miliarde de dolari care ne-au fost luate fără a fi tras un foc de armă. Liderul ţării noastre a fost făcut să pară ca un prost. Acesta este al 20-lea an al acestui război şi ar fi trebuit să fie un an de victorie, onoare şi forţă. În schimb, Joe Biden şi Administraţia sa ineptă s-au predat ca învinşi. Vom trăi în continuare, dar, în mod trist, ţara noastră va fi rănită o perioadă îndelungată. Vom lupta să ne revenim după ruşinea cauzată de această incompetenţă. Însă, nu vă temeţi, America va fi făcută din nou măreaţă”, a subliniat Donald Trump, potrivit Fox News.

La rândul său, Joseph Biden a justificat din nou sâmbătă decizia retragerii militare din Afganistan, argumentând că au fost cheltuite fonduri enorme şi că nu pot fi menţinute trupe în orice zonă s-ar interveni împotriva reţelei teroriste Al-Qaida.

Citește articolul pe rfi.ro