Adrian Oros, ministrul agriculturii: „Numărul fermelor va scădea, dar ele vor fi mult mai consolidate” (Exclusiv RFI)

Via: rfi.ro

RFI: Domnule ministru Oros, care este stadiul elaborării Planului Național Strategic și care sunt prioritățile ministerului în această perioadă. Menționez că suntem în această dezbatere împreună cu mai mulți fermieri, reprezentanți ai Clubului Fermierilor Români, dar și cu o serie de specialiști în agricultură.

Adrian Oros: Cei mai mulți dintre cei care participă la această conferință știu că în cursul anului trecut, trecând peste neajunsurile provocate de pandemie și de seceta extremă care s-a instalat în unele zone ale țării și care a cauzat pierderi însemnate fermierilor, principala preocupare a fost aceea de a elabora Planul Național Strategic.

Spre sfârșitul anului trecut, a venit și acea oportunitate care ne permite să prindem în Programul Național de Reziliență și Relansare unele dintre proiectele noastre. Am avut runde de întâlniri cu tot ceea ce înseamnă mediul asociativ și am analizat, împreună, rezultatele analizei Swot și ale analizei nevoilor, pe care le-am comunicat Bruxelles-ului.

Așteptăm observații la cea de-a doua variantă a analizei nevoilor. Pe aceasta sau în funcție de ea, va trebui să creionăm principalele linii de finanțare în perioada 2021 – 2027. Planul Național Strategic va trebui să îl avem finalizat până la sfârșitul lunii noiembrie și să îl trimitem Comisiei Europene, astfel încât, în anul 2022, să putem pregăti lucrurile pentru ca, din 2023, de când începe efectiv Programul Național Strategic, banii să fie absorbiți.

Trebuie să se știe că discutăm de o sumă de 21,5 miliarde de euro, din care plăți directe, pentru suprafețe sau pentru număr de animale, sunt 13,6 miliarde de euro. Pentru măsurile de piață sunt alocate 363,5 milioane de euro pentru intervenții sectoriale și 6,9 miliarde de euro sunt destinate pentru dezvoltare rurală.

La toate acestea se adaugă programul „Next Generation”, în valoare de 700 de milioane de euro. Până la finele lunii februarie, va trebui să definitivăm programul pentru perioada de tranziție de doi ani, 2021 – 2022. Sunt alocate 6 miliarde de euro din cele 21,5 miliarde de euro.

Îmbătrânirea fermierilor, o problemă generală în Europa

Normal că și în această perioadă de tranziție vom prinde acele măsuri care au fost și până acum și care se vor regăsi și în viitorul Plan Național Strategic, măsuri care reies din analiza nevoilor. Avem un deficit al balanței comerciale foarte mare, de 1,3 miliarde de euro, în anul 2019. Aceasta înseamnă că va trebui să finanțăm mai consistent facilitățile de depozitare și procesare.

Avem și noi aceeași problemă pe care o are toată Europa, în ceea ce privește îmbătrânirea fermierilor și a celor care activează în agricultură și abandonul zonei rurale. Va trebui să finanțăm toate programele de instalare a tinerilor fermieri și cele aferente acestora, astfel încât cei care se instalează să se consolideze și să rămână în această activitate.

Apoi, trebuie să consolidăm fermele. Suntem țara cu cele mai numeroase ferme. La noi sunt numărate la ferme și cele aproape 790.000 de gospodării sau ferme de subzistență. Va trebui, într-un proces accelerat, ca pe toți cei care doresc să devină ferme comerciale, ferme familiale care să reziste pe piață, să îi ajutăm ca până la finele anului 2027 să realizeze acest lucru.

Citește articolul pe rfi.ro