Aeroportul Internațional Chișinău a ajuns pe mâna unui miliardar rus. PAS, interpelare la PG

Via: rfi.ro

„În ultimii ani, Aeroportul, fiind administrat de compania concesionară, s-a dezvoltat dinamic. Este clar că dezvoltarea în continuare a aeroportului ca centru regional de transport între Europa și Asia depinde de volumul și stabilitatea investițiilor atrase. Printre prioritățile mele se numără construirea unei noi piste de decolare-aterizare pentru avioanele de mari dimensiuni, precum și a unui nou terminal, care va fi cel mai modern din regiune. Atragerea investițiilor pentru realizarea acestor planuri este sarcina mea principală în calitate de nou participant. Avem mult de lucru. Scopul nostru este să majorăm numărul anual al pasagerilor până la 5 milioane, în următoarea perioadă”, a declarat noul proprietar al Aeroportului Internațional Chișinău.

Andrei Goncearenko este fost top-manager la Compania Gazprom, cu interese de afaceri în diferite domenii precum construcții, dezvoltarea infrastructurii, imobiliare și comerț.

Compania Avia-Invest promite pasagerilor, precum și companiilor aeriene că ”Aeroportul Internațional Chișinău va continua să ofere, în volumul deplin, servicii de calitate tuturor clienților și partenerilor săi”.

Dodon: ”Deciziaa fost luata reieșind din faptul ca se planifica deschiderea mai multor aeroporturi în țară”

Decizia companiei NR Investments Ltd de a renunța la cumpărarea cotei de 95% din Avia Invest SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, nu a fost discutată cu autoritățile Republicii Moldova, spune Igor Dodon. Președintele moldovean considera că această decizie a fost luată, reieșind din faptul că se planifica deschiderea mai multor aeroporturi în țară, scrie Ipn. ” Adică monopolul, care este până la această etapă instaurat de serviciile avia internaționale în Republica Moldova, noi îl distrugem. Și aceasta a pus pe cineva în gardă”.

”Obiectivul rămâne același. Aeroportul International Chișinău să revină în gestiunea exclusivă a Guvernului. Vom insista pe procedura de anulare a acordurilor de concesionare, care au fost semnate mai mulți ani în urmă, de guvernele precedente, și cred că avem șanse reale, în acest sens”, a declarat luni Dodon.

Totodată, șeful statului a menționat că nu știe prea multe despre noul proprietar al aeroportului, informația fiind publicată luni când se află în ședință.

PAS: Analizăm opţiunea depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Chicu care acţionează vădit împotriva interesului naţional al R. Moldova

Deputaţii Partidului Acțiune și Solidaritate au anunțat că vor depune o interpelare la Procuratura Generală prin care vor cere explicații cum a fost posibilă această tranzacţie în condiţiile în care, din informaţia publică, rezultă că posibilitatea de a ceda cotele şi capitalul Avia Invest este blocată şi în prezent.

”De asemenea, analizăm opţiunea depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Chicu care acţionează vădit împotriva interesului naţional al Republicii Moldova. Ultimele evoluţii în cazul Aeroportului Chişinău arată că înţelegerea dintre Dodon (PSRM) şi Plahotniuc (PDM) cuprinde şi schimbarea proprietarilor aeroportului Chişinău. Astfel, noul proprietar devine miliardarul rus Andrei Gonchearenko, iar unul din cele mai strategice obiective ale ţării cade sub controlul direct al unei ţări străine, riscând să devină astfel aeroport intern al Federaţiei Ruse. În această ordine de idei, devine tot mai clară graba cu care PSRM şi PDM a demis guvernul Sandu, care ar fi împiedicat o astfel de tranzacţie”, susține Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu.

Citește articolul pe rfi.ro