Agenția Internațională pentu Energie: Stocurile de energie regenerabilă au ajuns la un nivel record

Via: rfi.ro

Se estimează că stocurile globale de energie regenerabilă vor crește cu 107 gigawați, chiar până peste 440GW, în 2023, a declarat AIE într-un raport actualizat privind acest sector.

„Lumea este pregătită să adauge o cantitate record de resurse regenerabile la sistemele electrice, mai mult decât capacitatea energetică totală a Germaniei și a Spaniei la un loc”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-un comunicat.

Capacitatea totală de energie electrică din surse regenerabile globală este de așteptat să crească la 4.500 GW anul viitor, valoare egală cu puterea de producție a Chinei și a Statelor Unite împreună, a adăugat organizația.

China își va consolida locul ca principal motor al dezvoltării în sector, reprezentând 55% din creșterile globale în acest an și în următorul.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat că și-a crescut cu 40% previziunile privind creșterea capacității energiei regenerabile în Europa, deoarece statele și-au intensificat eforturile de a căuta alternative la gazul natural rusesc, după invazia Ucrainei de către Moscova.

Se estimează cî fermele solară și eoliană nou instalate au ajutat consumatorii de energie electrică din UE să economisească 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) în perioada 2021-2023, prin înlocuirea combustibililor fosili mai scumpi, potrivit Agenției, care consiliază națiunile dezvoltate.

„Criza energetică globală a arătat că sursele energetice regenerabile sunt esențiale pentru a face aprovizionarea cu energie nu doar mai curată, ci și mai sigură și mai accesibilă”, a spus Birol.

Energia solară va reprezenta două treimi din creșterea din acest an.

Fermele solare fotovoltaice sunt în creștere, în timp ce prețurile mai mari la energie electrică duc la creșterea sistemelor solare la scară mică pe acoperișuri, care sunt „mai atractive din punct de vedere financiar”.

Sprijinul sporit prin reglementări pe piețe europene cheie, cum ar fi în Germania, Italia și Țările de Jos, ajută, de asemenea, creșterea.

Se estimează că energia eoliană va redeveni un competitor pe piață în acest an, cu o creștere de 70% de la an la an, după o perioadă mai lentă de doi ani, a spus IEA.

Creșterea se datorează în principal finalizării proiectelor amânate de restricțiile Covid din China și de problemele de aprovizionare din Statele Unite și Europa.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns