Aglomerație în piețe și supermarketuri. Sfaturi de urmat, în ”cursa cumpărăturilor de Paște”

Via: rfi.ro

Măsuri minime de protecție

Anca Buzoianu: În prumul rând, aș fi recomandat să evite această perioadă foarte aglomerată. Această aglomerație nu permite păstrarea distanței sociale. Era bine dacă se făceau cumpărăturile înainte. Dacă se duc acum, aș recomanda să aibă obligatoriu mască, șervețele dezinfectante sau mănuși, dar de preferat șervețele dezinfectante pentru atunci când ating coșurile sau locurile atinse de multe persoane. Să încerce să păstreze cât mai mare distanță față de ceilalți cetățeni ca să se evite riscul de transmitere a virusului. Acesta poate să ajungă în aer și la distanțe mai mare decât am crezut. E bine să fie cel puțin 2 metri între persoane. La casele de marcat este foarte bine să se utilizeze aplicații sau cardul bancar. Banii sunt transmițători de germeni și de viruși. De Paște nu trebuie nici să mâncăm mai mult, nici să ne umplem coșurile. Se poate trece peste această sărbătoare doar cu cele sufletești, fără să facem acaestă cursă contra cronometru la cumpărături. Lucrurile bune care au fost făcute prin această distanțare socială este foarte păcat să le pierdem acum din cauza fugii după cumpărături.

Reporter: Vorbeați despre purtarea măștii. E important un anumit tip de mască?

A.B: Cred că pentru deplasarea în locuri publice este suficientă o mască obișnuită din cele care se găsesc la farmacii. Nu este necesară mască cu filtru special. Acaesta e necesară doar pentru personalul medical implicat în intubare sua în alte manevre medicale. Trebuie o mască simplă, obișnuită. Cele chirurgicale sunt mult mai eficiente decât cele confecționate din pânză. Dar dacă nu dispunem de măști chirurgicale, atunci sunt utile și măștile simple din pânză.

Rep: Se pot reutiliza aceste măști?

A.B: Dacă se sterilizează se pot reutiliza. Am văzut diferite metode de sterilizare. De exemplu, dacă se introduc în cuptor la o temperatură de 70 -80 de grade pentru 10 – 20 de minute. Se pot călca. Dacă se supun la temperaturi mari se pot reutiliza. Evident că este preferabil să se schimbe, dar acestea sunt niște soluții.

Paștele este o sărbătoare spirituală, o poți simiți acasă la tine

Rep: A fost o bâlbâială a autorităților în legătură cu protocolul de colaborare dintre Ministerul Afacerilor Interne și biserică privind celebrarea Paștelui. Inițial a fost o relaxare a măsurilor, apoi s-a revenit, fiind stabilit că lumina va fi distribuită la locuințele oamenilor de către preoți și voluntari, oamenii trebuind să rămână acasă și de Paște. Considerați că ar fi fost periculos să se permită oamenilor să iasă din case în seara învierii?

A.B: Ar fi fost foarte periculos. Ne străduim să ținem epidemia sub control prin măsurile de distanțare socială pe care le-au luat autoritățile. Până în acest moment România merge surprinzător de bine. Ar fi foarte păcat să explodeze numărul de cazuri din cauza înghesuielii care s-ar fi produs la biserici.

Rep: Puteți să transmiteți un mesaj către cei care poate se gândesc ca în seara învierii să încerce să iasă din case, să se strângă la biserici?

A.B: Da, am un mesaj. Mesajul președintelui a fost excelent.

Citește articolul pe rfi.ro