Agricultura viitorului, studiată și testată la Iași

Via: rfi.ro

“Bine ați venit la cea mai veche bază de practică pentru studenți din România, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Este cea mai veche universitate agronomică din România, ne întâmpină Eugen Ulea, șeful Stațiunii Didactice Ferma Vasile Adamachi.

Acesta ne amintește că “aici a fost eliberată prima diplomă de inginer agronom în 1912. Și baza de practică pentru studenți este cea mai veche din România datorită faptului că nucleul acestei baze este reprezentat de o fermă situată într-o comună apropiată universității. Este vorba despre comuna Miroslava, care face parte din zona metropolitană a orașului Iași, unde universitatea noastră a obținut la începuturi o suprafață de 112 hectare de teren din domeniile regale.

Această suprafață a fost pusă la dispoziția viitorilor studenți ai Facultății de Agricultură. Acesta a fost nucleul. În jurul acestui nucleu ulterior s-a construit stațiunea didactică, înființată oficial sub această denumire abia în anul 1973, cu trei ferme pentru cele patru facultăți, Facultatea de Agricultură cu ferma de cultură mare, Facultatea de Horticultură cu ferma de plante horticole și Facultatea de Zootehnie și Medicină Veterinară cu ferma zootehnică.

Nu aș putea merge mai departe fără să spun că în acest moment ne aflăm în cel mai vechi loc de practică pentru studenți, o donație făcută în anul 1892. Marele profesor Vasile Adamache de la Universitatea Cuza a lăsat moștenire studenților moldoveni această bază de practică care ființează și astăzi în aceeași suprafață și în aceeași locație. Este printre puținele din România care a rezistat atât de mult timp și nu și-a schimbat obiectul de activitate” subliniază Eugen Ulea, șeful Stațiunii Didactice Ferma Vasile Adamachi (foto).

Activitatea practică, esențială pentru formarea viitorilor specialiști din agricultură

Profesorul Samuil Costel, decanul Facultății de Agricultură, explică de ce e important ca studenții să fie la curent cu agricultura modernă.

“Dacă discutăm de tehnologii de cultivare la culturi agricole de câmp nu mai putem discuta de tehnici de semănat care se practicau acum 30 de ani. Trebuie să le aducem la ce se întâmplă astăzi.

Nu mai putem discuta de parametri tehnologici de acum 40 de ani. Mă refer la distanța dintre rânduri, la desime, la adâncimea de semănat. Trebuie să le aducem la momentul de astăzi.

Cerințele pieței muncii sunt foarte presante și foarte complexe. De multe ori se întâmplă ca ce facem noi în baza de practică să nu fie suficient și complet. Am găsit alte două soluții.

Una este să completăm pregătirea practică prin accesarea unor fonduri europene. Universitatea și Facultatea de Agricultură au avut de-a lungul timpului trei astfel de programe finanțate fie prin POSDRU, fie prin POCU, prin care am urmărit completarea abilităților practice ale studenților făcând practică cu aceștia în diverse unități de profil de top din sfera noatsră de activitate, din zona noastră de influență.

Dar nu a fost suficient. Foarte mulți dintre studenții noștri din anii II, III, IV fac practică desfășurată. Câte doi, trei studenți merg la unități de profil, unde stau o perioadă mai indelungată și văd zi de zi ce se întâmplă în cadrul acelei unități.

Citește articolul pe rfi.ro