Alegeri UK: Boris Johnson și Conservatorii obțin o majoritate clară

Via: rfi.ro

După numărarea voturilor în 648 din cele 650 de circumscripții ale Regatului Unit, Conservatorii au obținut 363 de mandate (+45 față de 2017), majoritatea absolută fiind 326, cel mai bun rezultat al lor de după 1987.

Partidul Laburist, principalul din opoziție, a câștigat doar 203 mandate (-59) cel mai slab rezultat al partidului din 1935, iar Corbyn a anunțat că nu va mai conduce Laburiștii la viitoarele alegeri.

Un rezultat foarte bun a obținut Partidul Naționalist Scoțian (SNP), care a câștigat 48 (+13) din cele 59 de mandate rezervate Scoției în Parlamentul de la Londra, iar liderul SNP, șefa executivului scoțian, Nicola Sturgeon a declarat că acest vot reprezintă un mandat clar pentru convocarea unui nou referendum de independență a provinciei în 2020.

Partidul Liberal Democrat a obținut 11 mandate (-1), iar liderul său, Jo Swinson, și-a pierdut mandatul de deputat în Scoția. Alte partide au câștigat restul de 23 de mandate în Camera Comunelor.

Acum, premierul Johnson va prezenta, așa cum a promis în campanie, acordul cu UE, foarte probabil înainte de Crăciun, la vot în Camera Comunelor și este acum clar că Regatul Unit va ieși din UE la data stabilită – 31 ianuarie 2020.

Citește articolul pe rfi.ro