Alfred Simonis (PSD): Consultările pentru formarea Guvernului sunt o simulare, o mascaradă

Via: rfi.ro

Alfred Simonis spune că ”PSD-ul nu are așteptări de la aceste discuții. Este o mascaradă ceea ce se întâmplă. Pe de o parte, omul cu care Dacian Cioloș se întâlnește astăzi, președintele PNL-ului, este omul împotriva căruia partidul lui Dacian Cioloș a votat moțiunea de cenzură (…). Este doar o simulare a consultărilor”.

El explică de ce nu susține PSD un Guvern condus de Dacian Cioloș: ”În primul rând, pentru că Dacian Cioloș a mai fost prim-ministru un an de zile și a fost din punctul meu de vedere o catastrofă de prim-ministru, cu acel Guvern zero de care s-a făcut multă vorbire în presa vremii. Pe de altă parte, domnul Dacian Cioloș conduce un partid care până mai ieri era de partea guvernării acestei țări, care a avut Ministerul Transporturilor, Economiei, Sănătății, Justiției și de asemenea toți acești oameni, mai ales la Sănătate, la Economie și-au dat măsura capacității în aceste luni de zile”.

Reporter: Dar din Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, care spuneați că a fost o catastrofă de prim-ministru, a făcut parte și Vasile Dîncu, cel care acum este unul dintre liderii importanți ai PSD.

Alfred Simonis: Bun, acum este unul dintre liderii importanți din PSD, însă dacă ne amintim, după acel Guvern catastrofă al lui Dacian Cioloș, PSD-ul a făcut la alegerile din 2016 46%, dacă nu mă înșel, iar PNL-ul, partidul care-l susținea pe Dacian Cioloș, a făcut nici 20. Asta înseamnă că oamenii au hotărât și faptul că în acel Guvern au existat componente bune și componente mai puțin bune.

Alegeri anticipate?

Reporter: Vreți alegeri anticipate, dar sunteți la mâna președintelui Klaus Iohannis, care după două respingeri de premieri de către Parlament, poate să declanșeze alegeri înainte de termen, deci nu este obligat de Constituție, ci poate să facă asta.

Alfred Simonis: Eu mă întreb ce s-ar întâmpla dacă Parlamentul respinge una, două, trei, patru, cinci propuneri de premier pe care le face președintele. Ce facem, rămânem cu toții încremeniți într-un singur om, care pare să nu înțeleagă Constituția sau să citească numai ce dorește dânsul din Constituție? În orice țară civilizată, europeană, democratică, în momentul în care în Parlament există o criză politică și nu se poate coagula o majoritate, soluția este una singură, alegeri anticipate. Însă aici e o nuanță. Noi nu am spus că trebuie organizate alegerile mâine sau într-o lună. Suntem cu toții conștienți de situația critică prin care trece România. Cel puțin eu sunt conștient de faptul că cu 400-500 de morți în fiecare zi la ATI și cu 15 mii de infectări, soluția nu este să venim și să facem anticipate în plină pandemie. De aceea, decizia noastră a fost de a propune un Guvern, putem să-i spunem cum vrem, de specialiști, de tehnocrați, de uniune națională, cum doriți, un Guvern de specialiști, pe care să-l accepte aproape toată lumea, dacă nu chiar toată lumea în Parlament, un Guvern care să ia decizii uneori chiar impopulare, pentru că s-a văzut că oamenii politici în ultimii doi ani de zile nu au avut curajul să ia decizii impopulare și oameni care vin din diferite domenii și sunt specialiști, oameni care nu vor candida la următoarele alegeri, pentru a deconta eventualele măsuri mai puțin populare, ar putea să treacă România prin această criză sanitară (.

Citește articolul pe rfi.ro