Ali Harbi Ali, cetățean britanic de origine somaleză, este deținut sub acuzația de omor al deputatului David Amess

Via: rfi.ro

Anchetatorii au obținut pentru Ali din partea unei instanțe din Londra o prelungire a stării de arest fără inculpare până la șapte zile – maximum permis în cazul unor infracțiuni legate de terorism, iar acesta se află deținut într-o secție de poliție specială din Londra.

Potrivit BBC, Ali, învârstă de 25 de ani și născut în Marea Britanie, a făcut parte pentru scurt timp din programul Prevent care este menit să prevină radicalizarea extremistă. Participarea este voluntară și nu atrage sancțiuni penale.

BBC a aflat și că Harbi Ali Kullane, fost consilier al prim ministrului Somaliei, tatăl suspectului, a fost vizitat de poliție, care i-a reținut telefonul mobil pentru anchetă.

Poliția a percheziționat la sfârșitul săptămânii trei adrese la Londra în legătura cu uciderea deputatului Amess.

Sir David Amess, în vârstă de 69 de ani, reprezenta circumscripția Southend West din comitatul Essex pe coasta de sud-est a Angliei fără întrerupere din 1997. El a fost ucis într-o biserică metodistă unde ținea audiențe pentru alegători.

Omagii unanime

Asasinarea lui a provocat consternare și tristețe nu doar în circumscripția sa, ci și în întreaga clasă politică britanică. Prim ministrul și liderul Partidului Conservator, Boris Johnson, și liderul Partidului Laburist din opoziție, Sir Keir Starmer, au depus împreună coroane de flori în fața imobilului unde a fost ucis Sir David.

Boris Johnson și Keir Starmer

Prim ministrul Boris Johnson și liderul opoziției Keir Starmer au depus împreună buchete de flori în memoria lui David Amess
Image source:
Boris Johnson Twitter

Deputatul asasinat era unanim apreciat pentru devotamentul față de cetățenii din circumscripția sa care l-a făcut să refuze orice post ministerial în cei 38 de ani când a fost deputat. Între 1983 și 1997 el a reprezentat circumscripția Basildon tot din comitatul Essex.

Uciderea sa survine la cinci ani după asasinarea deputatei Laburiste Jo Cox în circumscripția ei din nord-estul Angliei de către un extremist de dreapta.

Asasinatul de vineri a readus în discuție securitatea oamenilor politici și în special a deputaților. Speaker-ul Lesley Hoyte, deputatul care prezidează lucrările Camerei Comunelor a spus că trebuie învățate lecții, dar a avertizat împotriva unei reacții exagerate.

Ministrul de interne, Priti Patel, și ea deputată a Partidului Conservator în comitatul Essex, a spus că examinează împreună cu Speaker-ul Hoyte măsuri de protecție proporționale cu riscul, dar a adăugat că deputații trebuie să rămână accesibili publicului.

În Regatul Unit deputații Camerei Comunelor sunt aleși prin vot majoritar uninominal cu un singur tur în circumscripții care au în medie 100.000 de locuitori și circa 70.000 de alegători și audiențele regulate pentru orice cetățean din circumscripție sunt un fundament al democrației britanice.

Citește articolul pe rfi.ro