Ambasadoarea Franței: Putin este impredictibil, NATO și UE nu au amenințat niciodată Rusia

Via: rfi.ro

Ovidiu Nahoi: Doamnă ambasador, Rusia a trecut deja o linie roșie, prin amenințarea cu folosirea armei nucleare. Este o escaladare fără precedent și un moment unic în istoria postbelică. Vă rog să ne spuneți cum ați perceput această amenințare, ca diplomat.

Laurence Auer: După acea importantă săptămână a Adunării Generale a ONU, când președintele Emmanuel Macron s-a exprimat, G7 și statele Uniunii Europene au acționat de o manieră comună.

Este o retorică iresponsabilă, o amenințare. Este o retorică nucleară pe care partea rusă a utilizat-o de la începutul conflictului și apoi s-a putut vedea pe teren cât este de periculoasă.

Azi – și vă spun ca ambasador al Franței – vom lucra, în special împreună cu Agenția pentru Energie Atomică, astfel încât această criză să nu amenințe cetățenii. Încă odată, este doar o retorică. Și o retorică total iresponsabilă.

Vedem apoi ce s-a întâmplat recent cu referendumurile. Referendumuri ținute cu armele, în regiuni care sunt ocupate. Aceasta nu are niciun sens, este un simulacru de democrație. Orice referendum organizat în astfel de condiții trebuie să fie condamnat. Și suntem foarte bucuroși că ansamblul țărilor din cadrul Națiunilor Unite au confirmat condamnarea acestei ocupații ilegale și ilegitime, a crimelor de război.

Membrii Națiunilor Unite, în ansamblul lor, au spus același lucru și au reconfirmat izolarea Rusiei. Ministra franceză a afacerilor externe și europene s-a aflat din nou în Ucraina, pentru a-și exprima solidaritatea și a trage învățămintele din ceea ce s-a petrecut la New York.

Rusia nu poate continua, cu această chestiune a mobilizării rezerviștilor, să sfideze întreaga lume. Rusia este izolată și, în plus, continuă să aibă un comportament în afara regulilor. A regulilor Națiunilor Unite, a regulilor umane și umanitare.

Ovidiu Nahoi: Care este poziția Franței, în acest context?

Laurence Auer: Am spus-o adesea, în România: președintele Macron nu l-a sunat pe președintele Putin pentru a negocia, pentru a ceda teren. El a sunat doar atunci când președintele Zelenski i-a cerut-o și numai atunci când nu se putea altfel și în special pentru a organiza misiunea Agenției pentru Energie Atomică, pentru a trimite observatori străini care să spună care sunt condițiile de securitate la centralele nucleare.

Evident că am fost șocați, pentru că atunci când cineva începe să vorbească despre armele nucleare, când începe să utilizeze centralele nucleare ca amenințări, ca arme înseamnă că se comportă de o manieră din ce în ce mai iresponsabilă.

O.N.: La ce să ne așteptăm din partea Rusiei, în continuare?

Laurence Auer: Istoria, în ce privește Rusia și istoria regiunii ne-au arătat că dialectica în care se plasează Vladimir Putin nu poate fi anticipată. El însuși scontează pe faptul că ne va surprinde. Deci toate previziunile nu servesc decât la alimenta o himeră.

El a pornit acest conflict afirmând că este nemulțumit de condițiile prăbușirii URSS, de după 1989. Dar în niciun moment țările NATO, țările Uniunii Europene n-au constituit o amenințare sau o provocare. În niciun moment!

Deci, în fața acestei situații, unică în istoria ultimilor 70 de ani, nu putem spune că putem anticipa ceea ce un singur om decide să facă.

Citește articolul pe rfi.ro