Analist: Să spui că intri primul la consultări și că dacă nu există o majoritate nu propui un premier e puțin inabil formulat

Via: rfi.ro

Liberalii au revenit vineri în privința nominalizării pentru funcția de premier. Florin Cîțu este varianta PNL doar dacă se conturează o majoritate parlamentară. În caz contrar, liberalii nu se vor prezenta cu o propunere de premier la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni.

Poate fi interpretat anunțul de vineri al PNL ca un pas inapoi sau e vorba doar de un joc politic? L-am întrebat pe analistul politic Ioan Bogdan Lefter:

Ioan Bogdan Lefter: E un prim semn că actuala conducere a PNL, distinctă de o altă parte din PNL, care încă îl susține pe fostul președinte Ludovic Orba, dar și președintele Klaus Iohannis, încep să înțeleagă că nu pot impune celorlalte partide parlamentare formula unui guvern minoritar condus de Florin Cîțu. Comunicatul conducerii restrânse, al organismului executiv de conducere a PNL indică această cedare, acest prim pas înapoi, într-o formulare, de altfel destul de ilogică sau de paradoxală. Ea cuprinde un paradox temporal. Conducerea PNL spune că dacă nu se conturează o majoritate parlamentară, atunci nu va face deloc o propunere de prim ministru, lăsându-i președintelui Iohannis (opțiunea). De altfel, aceasta este o prevedere constituțională în situația în care nu există un partid care să aibă majoritate absolută în parlament, anume să desemneze pe cine crede domnia sa de cuviință. Paradoxul temporal e că PNL e primul partid invitat la consultări. Conturarea sau nu a unei majorități parlamentare se va vedea la sfârșit, după ce delegațiile tuturor partidelor se vor fi întâlnit cu președintele. Să spui că tu intri primul la consultări și că dacă nu există o majoritate nu propui un premier e puțin inabil formulat. Dar e evident că suntem într-o situație în care trebuie găsită o soluție. Dacă ceea ce își doresc în acest moment și președintele Klaus Iohannis și actuala conducere a PNL din jurul premierului încă în funcție, interimar Florin Cîțu nu e posibilă, atunci trebuie făcuți pași înapoi și găsită soluția de compromis.

Reporter: Nu poate fi interpretată ca o mimare?

IBL: Tot ce se întâmplă în acest moment în jurul Partidului Național Liberal este efectul îngustării grave a marjei de opțiuni a acestui partid în urma alegerii lui Florin Cîțu în conflict și nu în eventuală armonie sau măcar complementaritate cu alte orientări din partid. În momentul în care Florin Cîțu și cei din jurul său au acaparat partidul prin mijloace politice electorale destul de agresive, îndepărtând de la vot delegați care ar fi votat probabil cu Ludovic Orban, ostilizând o parte destul de largă din baza partidului, nu au altă soluție logică decât să meargă până în pânzele albe în susținerea candidatului pe care l-au impus în fruntea partidului prin asemenea metode. Această miză intră în contradicție flagrantă cu contextul politic și parlamentar extra liberal, unde nu există disponibilitate pentru o colaborare cu acest prim ministru nici măcar din parte principalului partener de coaliție de până acum și probabil și de acum înainte după ce se va depăși acest moment. Domnul Cîțu este cel care a generat cel puțin în mod vizibil criza politică și guvernamentală actuală.

Citește articolul pe rfi.ro