Analiză OTP Bank România: Încetinirea creșterii și deteriorarea perspectivelor inflaționiste. Persistă problema deficitului geamăn

Via: Newmoney.ro

Potrivit analiștilor OTP Bank, recuperarea economică încetinește, iar creșterea PIB-ului este vizibil afectată de inflația ridicată, stagnarea salariilor reale, încetinirea creșterii globale și efectele conflictului Rusia – Ucraina. Cu toate acestea, se pare că rezultatele puternice din primul trimestru vor fi suficiente pentru a atinge o creștere anuală estimată a PIB-ului de 4%, chiar dacă performanța din următoarele trimestre se va reduce.

Având în vedere performanța recuperării economice, rezultatele primului semestru au fost o surpriză neașteptată, deoarece piața se aștepta la o corecție a creșterii PIB în primele trei luni, în urma stagnării din a doua parte a anului 2021. Mergând mai departe în analiza sectorială, serviciile și comerțul sunt sectoarele responsabile de surpriză, cu o revenire foarte bună a activităților în primul sector, ceea ce ar putea fi legată de creșterea consumului de servicii, odată cu trecerea pandemiei.

„În context regional, comparația sugerează o performanță de creștere medie mai optimistă pentru România. Deși, pentru anul viitor predicția este pesimistă, cu un rezultat așteptat mai scăzut. Pentru moment toate zonele sunt afectate, având în vedere inflația, comerțul, venitul real, ratele dobânzilor sau consolidarea fiscală, care în acest moment s-a oprit. Va fi reluată pe parcurs, pe măsură ce mediul de creștere a ratei dobânzii va începe să se consolideze, și în consecință creșterea economică s-ar putea situa sub 3% în 2023. Perspectiva pozitivă este întregită și de faptul că se așteaptă ca România să primească fonduri europene de aproximativ 3,5% din PIB anual în acest orizont de prognoză”, au raportat analiștii OTP Bank.

Până în prezent, inflația a continuat pe traiectoria ascendentă, atingând 13,8% în luna aprilie și 14,5% în mai. Datele din aprilie au fost o surpriză uriașă în comparație cu consensul general de 11-11,5%, iar acest lucru s-a datorat în mare parte creșterii cu 26% de la lună la lună a prețurilor la energie pentru uz casnic, cauzată de noul plafon mai redus. Prin urmare, inflația din luna mai a fost, în mare, în conformitate cu consensul general, și dinamica lunară a încetinit ușor, sugerând că inflația ar putea atinge în curând apogeul.