Analiză: PNL a pierdut inițiativa politică în Coaliție, deși are funcția de premier

Via: rfi.ro

Social-democratul spune că propunerile înaintate nu reprezentau o promisiune către cetățeni, ci o propunere a PSD-ului care urma sa fie prezentata partenerilor de coalitie.

Acesta a adaugat ca a avut acordul partidului din care face parte cand a prezentat masurile in timp ce premierul a declarat că nu a discutat cu ministrul despre măsurile sociale anunțate,

Amintim, Marius Budăi a anuntat, printre alte masuri, o crestere a salariului minim la 3000 de lei si o majorare a pensiilor cu 10 procente incepand cu anul viitor.

Jurnalistul Ion M. Ioniță despre ceea ce se întâmplă în Coaliție.

Ion M. Ioniță: În această coaliție de guvernare este din ce în ce mai clar că PNL a pierdut inițiativa politică deși are funcția de premier. Inițiativele majore vin din partea PSD. Sunt inițiative care privesc foarte mult creșterile cheltuielilor bugetare, așa cum PSD face de foarte mult timp. Asta a fost axa politicilor PSD. Să mărească cheltuielile sociale, să majoreze pensiile, să majoreze salariile în sectorul bugetar.

Acum este o situație și mai complicată decât în anii trecuți când PSD a excelat cu aceste metode, mai ales în perioadele preelectorale. Dar acum este o situație de criză în care trebuie foarte mare drămuire a resurselor și așa limitate ale veniturilor bugetare.

Așa că ceea ce face PSD pare o aventură din punct de vedere economic. este uimitor că PNL nu reacționează, nu cere discuții aprofundate în coaliție, nu cere studii de impact, nu cere analize de calcul. Pur și simplu vedem un PSD care aruncă în spațiul public aceste promisiuni de majorări și un PNL care este foarte reținut, foarte timid, care nu comentează în niciun fel și care apare complet agățat la remorca PSD.

Reporter: Pare amorțit…

IMI: Sau puțin reactiv sau ca și cum ar fi a cincea roată la căruță în această guvernare în care ar trebuie să fie cel puțin partener egal cu PSD.

Rep: În aceste condiții la ce am putea asista? În spate e clar că sunt nemulțumiri. În teritoriu au început să își facă simțită prezența. E o chestiune de timp până se sparge buba?

IMI: Probabil că da, dar nu știm dacă se sparge sau nu se sparge sau cum vor evolua lucrurile. Este și o conjunctură politică extrem de complicată. Dacă ne uităm în spațiul politic nu prea există variante la această guvernare. Avem un partid care s-a poziționat în latura ultranaționalistă. Avem un USR care are mari probleme interne și nu reprezintă o soluție.

Cele două partide par să fie obligate să rămână în continuare la guvernare. O altă variantă mai bună nu există. Dar cred că totul depinde de PNL în acest moment, dacă reușește să se poziționeze ca un partener, care combate cu argumente derapajele populiste pe care le aduce PSD, care spune ce se poate face și ce nu se poate face la un moment dat, având și conducerea guvernului.

Nu suntem încă în perioada în care PSD să fi venit deja la guvernare ca premier. Dar nici atunci pentru că vedem că deși PSD nu are premierul impune politici guvernamentale.

Citește articolul pe rfi.ro