ANALIZĂ XTB: Băncile, mineritul şi agricultura, printre beneficiarii unei eventuale încheieri a conflictului din Ucraina

Via: Newmoney.ro

Cei mai mari beneficiari ai unei posibile încheieri a conflictului din Ucraina pot fi, în primul rând sectorul bancar, care este deosebit de sensibil la orice tulburare globală, împreună cu companiile miniere şi agricole care operează în Ucraina, arată o analiză a casei de brokeraj XTB, potrivit căreia normalizarea preţurilor materiilor prime energetice poate reduce presiunea inflaţionistă.

”În ultimele săptămâni, am fost martorii unui război prelungit de tranşee între Ucraina şi Rusia. Niciuna dintre părţile conflictului nu a putut obţine un avantaj semnificativ faţă de adversar, ceea ce a dus, la rândul său, la stagnarea pe principalele burse europene.

Mai mult, încercările ulterioare de şantaj energetic din partea Rusiei au dus la şocuri ale preţurilor materiilor prime energetice, în special gazele, care au intensificat şi mai mult îngrijorările investitorilor cu privire la criza energetică şi recesiunea din Germania, care este motorul economic al Europei”, arată analiza.

Rapoartele optimiste de pe front au provocat euforia în rândul investitorilor mânaţi de speranţa că acest conflict armat se va putea termina înainte de venirea iernii. „Iarna, adică sezonul de încălzire, care îi permite lui Putin să folosească şantaj energetic şi mai intens împotriva Europei pentru a ridica sancţiunile economice. Bursa, din păcate, tinde să reacţioneze exagerat, atât euforic, cât şi depresiv. Cu toate acestea, merită să ne amintim ce anume, din punct de vedere militar, a provocat o asemenea euforie la începutul săptămânii”, se menţionează în analiză.

    În plus, impunerea de sancţiuni economice Rusiei a însemnat că Guvernul de la Kremlin a redus mai întâi semnificativ capacitatea de transfer de gaze, apoi a oprit complet transportul de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1. Drept urmare, Germania şi alte ţări europene s-au confruntat cu o criză energetică, o posibilă raţionalizare energetică şi o potenţială recesiune.

    Ca răspuns, membrii UE, dar şi SUA şi Japonia au început să se concentreze pe diversificarea surselor potenţiale de energie, privind mai favorabil spre energia nucleară, care a rămas oarecum controversată în ochii publicului, mai ales după dezastrul centralei de la Fukushima.

    Acest lucru, la rândul său, a dus la creşterea preţurilor uraniului şi a determinat creşterea evaluării companiilor din acest sector. Şocul ofertei a declanşat şi un boom temporar al acţiunilor companiilor legate de sectorul minier şi de producţia de utilaje miniere.

    Se pare că aceste sectoare sunt cele mai expuse marcării de profit, în cazul în care situaţia dintre Ucraina şi Rusia se stabilizează. ”Pe de altă parte, cei mai mari beneficiari ai unei posibile păci pot fi, în primul rând sectorul bancar, care este deosebit de sensibil la orice tulburare globală, împreună cu companiile miniere şi agricole care operează în Ucraina. În plus, normalizarea preţurilor materiilor prime energetice poate reduce presiunea inflaţionistă, ceea ce, la rândul său, poate permite băncilor centrale să înceapă un ciclu de reduceri ale ratelor de dobânzii.

    Acest fapt poate constitui un impuls semnificativ de creştere pentru indicii bursieri europeni. În ciuda numărului tot mai mare de declaraţii din presă care anunţă încheierea iminentă a conflictului armat din Ucraina, se pare că ar trebui menţinută totuşi o doză de scepticism „sănătos” în acest sens. Progresele semnificative ale contraofensivei ucrainene pot provoca un efect de „urs rănit” în Rusia, care, fiind încolţită, poate fi şi mai imprevizibilă. Acesta, la rândul său, este un factor de risc serios şi, dacă se concretizează, poate contribui la o corecţie bruscă a acţiunilor europene. Într-un cuvânt, toţi ne-am dori ca războiul să se încheie cât mai curând posibil, dar privind obiectiv, sfârşitul acestui conflict armat este încă departe”, anunţă ei.