Anchetă la Washington. SARS CoV-2 provine sau nu dintr-un laborator din Wuhan?

Via: Newmoney.ro

Efectuăm o anchetă exhaustivă asupra a tot ceea ce putem afla despre modul în care acest virus s-a propagat, a contaminat lumea şi a provocat o asemenea tragedie”, a declarat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo pe canalul Fox News.

Mike Pompeo a fost întrebat miercuri seară despre un articol apărut în Washington Post în care se afirmă că Ambasada SUA la Beijing ar fi alertat Departamentul de Stat american în urmă cu doi ani despre măsurile de securitate insuficiente într-un laborator din Wuhan care studia coronaviruşi la lilieci.

Pompeo a fost întrebat, de asemenea, despre informaţiile deţinute de Fox News potrivit cărora „mai multe surse” cred de acum că actualul coronavirus, semnalat pentru prima oară chiar la Wuhan în decembrie, provine din acelaşi laborator – chiar dacă ar fi vorba de un virus natural şi nu de un agent patogen creat de chinezi şi a cărui „scăpare” nu ar fi fost voluntară, ci datorată unor slabe protocoale de securitate. Mike Pompeo nu a dezminţit niciuna din aceste două informaţii, notează AFP.

    Donald Trump, evaziv

    Întrebat, de asemenea, miercuri, în conferinţa sa de presă zilnică la Casa Albă privind criza sanitară, Donald Trump s-a exprimat evaziv. „Eu pot să vă spun că auzim din ce în ce mai mult această poveste. Vom vedea”, a răspuns preşedintele american, asigurând că această „oribilă situaţie” constituie obiectul unei „examinări foarte aprofundate”. După cum transmite Agerpres, el a refuzat totuşi să precizeze dacă a evocat cazul acestui laborator cu omologul său chinez Xi Jinping.

    Potrivit opiniei unor experţi în acest stadiu, noul coronavirus şi-a făcut apariţia la sfârşitul anului 2019 într-o piaţă în aer liber din Wuhan, unde animale exotice, precum lilieci, erau vândute vii. Virusul de origine animală ar fi putut suferi o mutaţie transmiţându-se la oameni.

    Teza relatată de Fox News este deci diferită, conform agenţiei franceze de presă. Fără a o confirma clar, secretarul de stat american a întărit-o. „„, a adăugat Mike Pompeo. „Ceea ce ştim este că institutul de virusologie din Wuhan nu este decât la câţiva kilometri de piaţă”, a insistat el.