Antisemitismul lui Stalin: lipsit de fanatism ca al lui Hitler, dar cu efecte devastatoare pentru evrei

Via: rfi.ro

Evreii din URSS au scăpat de la deportare în masă în Siberia numai datorită morții lui Stalin pe data de 5 martie 1953, succesorii la putere anulând iminenta deportare. Dar liderul bolșevic nu a dat semne de antisemitism în primii ani după preluarea puterii în 1924.

“Au existat semne rău prevestitoare la sfârșitul anilor ’20 și începutul anilor ’30 în condițiile luptei pentru putere la vârf în Partidul Comunist între o facțiune condusă de Stalin și altă în care se aflau lideri bolșevici evrei precum Zinoviev, Kamenev sau Troțki. În acea vreme se făcea unele aluzii antisemite, cum că internaționalismul și accentul pe revoluția mondială ale acestei din urmă grupări vine din această lipsă de rădăcini pure rusești, dar acestea se mențineau la nivel de insinuări”, spune profesorul de politologie și sovietologul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea Maryland.

Totuși, Stalin se declara un critic hotărât al antisemitismului în acea perioadă. “Antisemitismul, fiind o formă extremă de șovinism rasial, este cea mai periculoasă rămășiță a canibalismului. Antisemitismul le este util exploatatorilor ca paratrăsnet pentru a proteja capitalismul de a nu fi lovit de poporul muncitor. Antisemitismul este un pericol pentru poporul muncitor; este o cale greșită care îl abate de la drumul cel bun și îl duce în junglă. De aceea, ca internaționaliști logici, comuniștii nu pot să nu fie ireconciliabili și dușmani jurați ai antisemitismului.” spunea Stalin într-un interviu acordat în ianuarie 1931 la Jewish Telegraphic Agency cu sediul la New York.

În 1939 Stalin încheie cu Hitler un pact de neagresiune, cunoscut ca Ribbentrop – Molotov, ocazie cu care liderul bolșevic interzice criticile la adresa Germaniei naziste în presa sovietică, îl schimbă pe ministrul de externe Maxim Litvinov și îi predă lui Hitler o serie de evrei comuniști germani refugiați în URSS.

Stalin și Ribbentrop

Stalin (aici cu ministrul de externe german Ribbentrop) a încheiat un pact de neagresiune cu Hitler în 1939
Sursa imaginii:
Wikipedia

“Margarete Buber-Neumann care era închisă în Gulag este îmbarcată într-un tren, nici nu știe în ce direcție merge scrie ea în memoriile ei și în final când se deschide ușile vagonului de vite sigilate perfect se trezește în lagărul nazist de la Ravensbruck. La acea vreme, Ravensbruck nu era un lagăr de exterminarea evrei, ci un lagăr de muncă pentru femei.”, explică Vladimir Tismăneanu.

Într-un recent serial documentar TV “Statele Unite și Holocaustul”, al regizorului american Ken Burns se face afirmația că Hitler i-ar fi oferit săi- transfere lui Stalin în perioada 1939 – 1941 două milioane de evrei din teritoriile controlate de Germania nazistă, dar liderul bolșevic l-ar fi refuzat. În orice caz, succesorul lui Litvinov la ministerul de externe, Viaceslav Molotov, a purces la o epurare a evreilor din minister. Întețirea atmosferei antisemite din acea perioadă este descrisă și de scriitorul evreu sovietic Vasili Grossman în cartea sa viață și soartă.

Prietenia dintre Stalin și Hitler nu a durat însă și Germania nazistă a atacat URSS pe 22 iunie 1941 și în aceste condiții situația evreilor a cunoscut o nouă schimbare.

Citește articolul pe rfi.ro